En Sıcak Konular

İlaç firmalarına büyük vergi incelemesi

22 Ocak 2010 08:08 tsi
Maliye Bakanlığı, son dönemde fiyat tartışmalarıyla gündeme gelen ve bazı ilaçları piyasaya özellikle sürmedikleri ithamlarına hedef olan ilaç firmaları nezdinde vergi incelemesi başlatıyor.

Bu yıl içinde eczacılar, doktorlar, avukatlar ve yüksek para hareketi bulunan potansiyel mükellefler de denetime tabi tutulacak. İlaç firmalarına yönelik inceleme, Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerince gerçekleştirilecek. Gelirler Kontrolörleri, denetim çalışması kapsamında ilaç üreticileri ve ithalatçıları da içine alan tüm sektöre dönük kapsamlı bir vergi incelemesi yapacak.

Bu çalışma çerçevesinde öncelikle firmalar ve sektöre dönük bir ön araştırmaya gidilecek. Daha sonra da bütün mükellefler tek tek denetime tabi tutulacak.

Bu arada vergi denetim ekipleri, ilaç firmalarının yanı sıra 2009'da da denetime tabi tutulan eczacılar, doktorlar ve avukatları da yeniden mercek altına alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sözleşme iptaliyle uzun süre kamuoyunu meşgul eden eczanelere yönelik vergi incelemesinde, eczanelerin kamudan aldıkları ilaç bedelleri ve kar marjları da dikkate alınacak. Avukatlara dönük incelemede ise Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verileri de kullanılacak.

Avukatların bürolarından açtıkları davalar, yatırdıkları harçlar, dilekçeleri ve dava dosyalarına ulaşmasını da sağlayan UYAP sisteminden Türkiye'deki bütün avukatların faaliyetleri derlenecek. Avukatların gelir ve kurumlar vergisi beyanname bilgileri, Vergi İstihbarat Merkezindeki diğer verilerle çapraz kontrole tabi tutulacak. Bu işlemin ardından da avukatlara yönelik tek tek inceleme yapılacak.

Doktorlar da bu yılın Vergi Denetim Programında incelemeye tabi tutulacak meslek gruplarından biri olacak. Avukatların vergi incelemelerinde, İstihbarat Merkezi kayıtlarının yanı sıra, POS makinası bilgileri de kullanılacak. Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki yüksek para hareketlerini de izleyerek, potansiyel mükelleflere de ulaşacak.

Potansiyel mükelleflere dönük denetim çalışmasında, belli bir limitin üzerindeki para hareketlerinin yanı sıra tapu kayıtları, emniyetteki araç tescil bilgileri ve kredi kartı harcamalarından da yararlanılacak.

Vergi İstihbarat Merkezi ve Risk Analiz Çalışmalarında yüksek harcaması ve para hareketi olduğu belirlenenlerin, devlete gelir beyan edip etmediğine, beyan ettiyse bunun tutarının ne olduğuna bakılacak. Bu şekilde potansiyel mükellef incelemesi gerçekleştirilecek.

Öte yandan yeni denetim programı çalışmalarına paralel, Türkiye'deki tüm mü kelleflerin risk kriterleri de belirlenecek.

Buna göre, riski yüksek olanlardan başlanarak bir denetim çalışması nda bulunulacak.

Net kayıp ve kaçağın da tespit edileceği bu çalışmada sekt ör ayrımına gidilmeyecek. En riskli mükellef ve en çok kayıp kaçağı bulunanlar, öncelikle incelemeye alınacak.

Daha sonra da özel programın ürettiği tüm verilerle, Mükellef Risk Profili ortaya çıkacak.

AA

 



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs