En Sıcak Konular

Tam gün yasası için ne dediler?

19 Ocak 2010 17:12 tsi
Doktorların iş bırakma eylemine neden olan " Tam Gün Yasa Tasarısı" tartışılmaya devam ediyor.

 Doktorların iş bırakma eylemine neden olan " Tam Gün Yasa Tasarısı" Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Hükümet ve muhalefetin de bir türlü uzlaşamadığı yasa tasarısı ile ilgili "verimlilik artacak mı azalacak mı?" tartışmaları ise devam ediyor.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Mehmet Domaç ve CHP Milletvekili Tekin Bingöl Genel Kurul öncesi "Tam gün yasa tasarısını" İNTERNETHABER'e değerlendirdi.

DOMAÇ: "VERİMSİZLİK ORTADAN KALKACAK"
Doktorların tam gün devlette çalışmasını istediklerini söyleyen AK Parti Milletvekili Mehmet Domaç, "Bu yasa elbette hem devlette hem özelde çalışan doktorlar için maddi bir kayıp olacaktır. Fakat bu ikili uygulamanın neden olduğu sağlık hizmetlerindeki verimsizliği de ortadan kaldıracaktır" dedi.

EVREN, "HEKİMLER ÇOK MAAŞ ALIYORLAR DEDİ"
12 Eylül Darbesinden önce tam gün yasasının uygulandığını hatırlatan Domaç, " O zaman Kenan Evren, hekimler çok maaş alıyorlar diye bu tam gün yasasını kaldırmıştı. Bu sistem 3 seneye yakın çok güzel işlemişti. O zaman devam ediyor olsaydı bugün bu sıkıntılar olmayacaktı. Buradan da darbelerin ne kadar hayırsız olduğunu anlıyoruz" diye konuştu.

"BU HİZMET AKSATILMAMALI"
Doktorların bugün yaptığı iş bırakma eylemini de değerlendiren Domaç " Sivil itaatsizlik diye bir şey vardır dünyada. Herkes demokratik haklarını kullanabilir. Fakat sağlık hizmeti gibi alanlarda çok dikkatli olunması lazım, bu hizmetin aksamaması lazım. Tabip Odaları, hekim kuruluşları yıllar yılı bu "tan gün yasası"nı savundular. Şimdi de ; "Bu tam gün yasası bizim savunduğumuz tam gün yasası değil" diyorlar. Demek ki bu, yasanın karar vericilere göre uygulandığı bir durumdur." diyerek yasanın ne getireceğini şöyle açıkladı:

" Bu yasaya göre artık hekimler sadece özel hastanede veya devlet hastanesinde çalışacak. Sağlık hizmeti ayrışacak. Özel ve kamu sağlık hizmetinin birbirinden ayrışması hedeflenmiştir. Hastaya daha çok zaman ayırabilecek doktorlar. Hekimlerin daha az çalışarak daha çok hastayla ilgilenmeleri sağlanamış olacak. Hekimlere emeklilik maaşlarında artış, sağlık personellerine nöbet tutmada nöbet ücretlerinin artırılması gibi imkanlar sunacak bu yasa ortaya çıkabilecek herhangi bir usulsüzlüğün de yok edilmesine neden olacak."

BİNGÖL: " VERİMLİLİK DÜŞECEK"
Domaç'ın aksine "Tam gün yasası"nın sağlık hizmetlerinde verimsizliğe yol açacağını savunan CHP Milletvekili Tekin Bingöl, " Yasayla verimlilik artmıyor, düşüyor. Doktorların ekonomik, sosyal ve özlk hakları düzenlenmiyor. Ucuz iş gücü oluşturuyor. Hekimin ekonomik sorunu varsa ondan nasıl verim alırsınız? " dedi.

Tam güne karşı olmadıklarını fakat tasarının bazı maddelerinin hizmet anlayışına aykırı olduğunu söyleyen Bingöl, " Bu gün bir eylem yapılıyorsa demekki burada bir sıkıntı var. Bugün hastanelerin çoğu boştu.Konuyla ilgili meslek odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarına kulak verilmeli."diye konuştu.

"MALİYEDEN EK KATKI LAZIM"
Yasanın bu haliyle kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirten Bingöl, Maliye Bakanlığı'nın genel bütçeden ek bir katkı yapmazsa sadece döner sermayeyle gelirlerin düzenlenmesinin imkansız olduğunu söyledi. "Ne kadar çok çalışırsa o kadar çok para alırsın düşüncesi yanlıştır" diyen Bingöl sözlerini şöyle tamamladı: " Performansa göre prim gibi ucube bir anlayışla gelir artırımına gitmeye çalışmak anlamsızdır"


internet haber



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,184 µs