En Sıcak Konular

İşte et fiyatlarını yükselten sebep

19 Ocak 2010 16:25 tsi
Tüketiciler Birliği Başkan Vekili Mehmet Muta Şahin ''Et fiyatları üzerinden haksız kazanç elde etmeye çalışan firmaları Rekabet Kuruluna şikayet ettik'' dedi.

Kırmızı et fiyatlarını değerlendirmek için Rekabet Kurulu İstanbul İrtibat Bürosu önünde bir basın açıklaması yapan Şahin, besiciler, et entegre tesisleri, et ve et ürünleri üretimi yapan şirketlerin kendi aralarında anlaşarak et fiyatlarını yükselttiklerini savundu.

''İşletmeler, et fiyatlarına enflasyon oranı üstünde zam yaparak tüketicinin sırtından fahiş fiyatlar ile kar elde ettiler'' diyen Şahin, kırmızı et fiyatlarının 2005 yılından itibaren kademeli olarak yükselttiğini söyleyerek, bu durumu Rekabet Kuruluna dilekçe ile bildirdiklerini ifade etti.

Şahin, dar gelirli ailelerin artışlar sebebiyle kırmızı et tüketimini düşürdüklerini vurgulayarak, yıllık et tüketimi ABD'de 90, Avrupa'da 60 kg iken Türkiye'de bu oranın sadece 12 kg olduğunu belirtti.

Beyaz et sektöründe yaşanan spekülasyonlar nedeniyle, Rekabet Kurulunun işletmelere kestiği 28 milyon TL'lik cezanın hemen ardından fiyatların geriye çekildiğini hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Kırmızı et sektörününde Mayıs ayından beri kademeli olarak fiyatlar yükselmiş, piyasadan büyükbaş hayvanlar toplatılmıştır. Rekabet Kurulunun, gerek TÜİK'in resmi rakamlarını, gerekse Türkiye gerçeğini göz önünde bulundurarak, et fiyatlarının eski hale çekilmesini sağlayacağına, aralarında anlaşmalı ve uyumlu eylem sergileyerek rekabeti engelleyen firmaları tespit ederek cezai yaptırımlar uygulayacağına ve perakende sektörü ile tüketicinin lehine karar vereceğine dair inancımız tamdır.''AA 



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs