En Sıcak Konular

Suyun üstünde yürüyebilir mi?

19 Ocak 2010 15:01 tsi
Suyun üstünde yürüyebilir mi? Yürürse ne yazalım? iyibilgi Ankara

Medya’nın bilinçli körleşmesi gibi bir süreç, hele de konu böylesine ‘küresel’ hatta ‘uhrevi’ ise hayli zor. Ancak söz konusu Mehmet Ali Ağca olunca, onu yaşatan ana damarlardan biri haline gelen medya, “kendi tercihi ile körleşebilir mi” sorusu tartışılıyor.

Çünkü bugün bir çok gazete Ağca’nın yıllar sonra özgür kalmasını sayfa sayfa verirken, kimi gazeler  konuyu pul kadar gördüler.

Onlara göre, Ağca’yı bu kadar "görmenin" anlamı onun “medyatik ve popüler” yaşamını iyice parlatacak, sözlerini kamuoyuna ulaştıracak, bir terörist ve katil olduğu gerçeğini unutturabilecekti.

Tersi bakış açısı ise daha yalın bir tezden hareket ediyor. “Ağca bir haber mi?” Doğrusu gazeteciler için bu soruya “hayır” yanıtı vermek zor.

Peki, ikisi arasında bir denge bulunabilir mi? Böylesine altın bir formül bulunabilir mi? Yani hem Ağca haberleri yapılacak ve hem de akla gelen tüm “olumsuz” etkisi görülmeyecek?

Medya felsefesi açısından ilginç bir soru. Ama bir yanıtı olabilir. Ağca, medya ile ilişkileri “kendi ilgi çekme mantığı" üzerine kuruyor ve buna göre planlar yapıyor. Serbest kalmadan önce avukatlarına verdiği talimatlar bunun güzel örnekleri ile dolu.

Geçen bunca zamandan sonra hayli tecrübe kazandığı da söylenmeli. Ama unuttuğu bir şey var. Medya onun değiştiğinin bin katı değişti.

Günümüz “modern” medyası için Ağca ne kadar zamanlık bir malzeme? Örneğin, 3 büyük TV kanalı süresi sınırsız bir program yapsalar, sabaha karşı bitirseler ve akla gelen gelmeyen herşeyi Ağca'ya sorsalar.

Ya da durumu iyice abartıp tüm medya kuruluşları, gazeteler, TV’ler, radyolar, ve tabi en güçlüsü internet haberciliği sadece Ağca verse?

Ne olur?

Mehmet Ali Ağca hayatının büyük bölümünü hapiste geçirdi. Zaten geri kalan kısmında da hayli tehlikeli bir hayat sürdü.

Ama sanırız şu sırada en büyük risk ile karşı karşıya. Medya ya onu “görmemeye” karar verip “yok” sayacak veya “medya maymunu” haline getirecek.

Peki tersi olabilir mi? Bir süre evet. Kurtlar Vadisi gibi dizide oyunculuk kabul ederse, birkaç hafta dayanabilir.

Yoksa, “ancak suyun üzerinde yürürse” gazetecileri yanında bulacaktır. Yarın ki manşetlerini “Ağca yüzme bilmiyor” şeklinde atarken!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs