En Sıcak Konular

İstanbullulara bir iyi bir kötü deprem haberi

19 Ocak 2010 13:59 tsi
İstanbul'un tek bir büyük depreme değil, daha küçük birkaç depreme uğrama riskinin daha fazla olduğu iddia edildi.

Nature Geoscience dergisinin son sayısında Alman Karlshure Teknoloji Enstitüsü'nden Tobias Hergert ve GFZ Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nden Oliver Heidbach adlı yerbilimcilerin, İstanbul'un yerbilimsel durumunu ele alan bir çalışmaları yayımlandı. Çalışmada, Alman Felaket Yönetimi ve Risk Azaltma Teknolojisi Merkezi - CEDIM) ile işbirliği halinde geliştirilen "Megakent İstanbul" adlı proje içinde yer alan bilgisayar simülasyonundan da yararlanıldı.
 
Çalışmanın anlatıldığı makaleye göre Kuzey Anadolu fay hattı boyunca tanık olunan depremler İstanbul'un güneyinde bir sismik boşluk olduğunu gösteriyor. Bu bölgede beklenen depremlerin İstanbul için büyük tehlike oluşturduğu da kaydedildi. Yeni bilgisayar çalışması fayın bu bölümündeki gerilimin tek bir büyük deprem yerine birden fazla depremi tetikleyebileceğini ortaya koydu. Çalışmada şu bilgiler yer aldı:

"-1999 Ağustosu'nda 18 bin kişinin canına mal olan İzmit depremi, 7.4 büyüklüğü ile 1939 yılında Türkiye'nin doğusuna doğru başlayan ve derece derece Avrasya Platosu ve Anadolu arasındaki plaka sınırı boyunca doğudan batıya ilerleyen depremler dizisinin sonuncusuydu. Bu nedenle bu dizideki gelecek depremin İzmit'in batısında olması, yani İstanbul'un güneyinde meydana gelmesi bekleniyor. Kent böylece bir deprem riskinin tehdidi altında bulunuyor.

-Sismik tehlikeyi belirlemede önemli bir unsur tektonik fayın hareketlilik oranlarıdır. Hergert ve Heidbach araştırmalarında, fay sisteminin kinetiklerini üç boyutlu olarak belirlemek için bölgeyi 640 bin parçaya ayırdı.

-GFZ'den Oliver Heidbach, 'Model sonuçları, ana fay üzerindeki hareketlilik oranlarının bugün kabul edilenden yüzde 10 ila yüzde 45 arasında daha küçük olduğunu gösterdi. Ayrıca hareketlilik oranları ana fay boyunca yüzde 40 değişkenlik gösteriyor' açıklamasını yaptı.

-Araştırmayı yapanlar bu değişkenliği, yerkabuğundaki birikme, oluşma ve yerleşmelerin yükünü, bir büyük depremden çok daha küçük büyüklükteki iki ya da üç depremle boşaltacağının belirtisi olarak yorumluyorlar.

-Ancak bu kesinlikle İstanbul için tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Yazarlar makalelerinde açıkça İstanbul'a yakın bulunan ana fayın megakent için hala son derece büyük bir deprem riski oluşturduğuna işaret ediyorlar. Fay bölgesi kent sınırlarından 20 kilometreden daha az bir uzaklıkta bulunuyor, bir sarsıntının meydana gelmesinden önce felaket öncesi önlemlerin alınması gerekli bulunuyor."

zaman



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs