En Sıcak Konular

Yemek rezaletine tuhaf savunma

19 Ocak 2010 13:53 tsi
6. Dünya Aile Zirvesi yemeğinde çıkan kolibasili ile ilgili olarak The Marmara, tahlili yapan İstanbul Tarım Müdürlüğü'nü suçlarken, müdürlükten yalanlama geldi

SABAH'ın ortaya çıkardığı 6. Dünya Aile Zirvesi yemeğindeki 'kolibasili' skandalı üzerine yemeğin yapıldığı mutfak olan "The Marmara" garip bir savunma yaparak kendisinden başka herkesi suçladı.

En ağır ithamın İstanbul Tarım Müdürlüğü'ne yapıldığı savunmada, "Numuneler 2 gün sonra analiz edilmiş. Aradaki bu 2 gün içindeki saklanma koşulları tarafımızca bilinmemektedir" denildi. SABAH'ın ulaştığı Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise "Numunelerin bozulması imkansız. Son derece steril kaplarda özel olarak transferi sağlanmış ve analize aynı gün başlanmıştır" dedi.

Geçtiğimiz aralık ayında Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen 6. Dünya Aile Zirvesi'ne, Başbakan Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Vali Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşleri ile 105 ülkeden çok sayıda yabancı davetli katıldı. Başbakanlık Koruma Müdürlüğü görevlilerinin kontrol amacıyla Tarım Müdürlüğü'ne aldırdığı yemek numunelerinden "kanalizasyon bulaşığı" olarak bilinen "E.coli" (Kolibasili) ve "Staph.aureus" bakterisi çıktı.

HERKES SUÇLU

'Kolibasili' skandalının SABAH'ta yer alması üzerine yemeklerin yapıldığı yer olan "The Marmara Oteli" savunma yaptı. Açıklamada otel mutfağı dışında herkesi suçlayan The Marmara, özellikle İstanbul Tarım Müdürlüğü'ne ait İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nü şu ifadelerle hedef aldı: "...numuneler alındıkları tarihten 2 gün sonra analiz edilmiş ve aradaki bu 2 gün içindeki saklanma koşulları, tarafımızca bilinmemektedir."

İki sayfalık savunmada numunelerin Esma Sultan Yalısı'ndan değil de The Marmara'nın mutfağından getirildiği vurgulanırken, "Dolayısıyla davet esnasında servis edilen ürünler ile numunesi alınan ürünler aynı değildir" şeklinde bir ifade yer aldı. Açıklamada şu suçlamalarda bulunuldu:

TRAFİK: "...Yetkililerin onayı ile söz konusu yiyecekler yemek üretim merkezimizden, Bakanlık görevlilerini bekletmemek adına taksi ile acilen yola çıkarılmıştır. Bu nedenle numuneler trafik sıkışıklığı nedeniyle yaklaşık 1 saat sonra Esma Sultan Yalısı'nda beklemekte olan Bakanlık yetkililerine teslim edilmiştir."

GIDA KONTROLÖRÜ: "...Kendilerine mekânda sadece davetliler için hazırlanmış miktarda yiyecek bulunduğu, bu nedenle talep edilen numunenin ancak yiyeceklerin üretildiği merkezimizden getirtilebileceği bilgisi verilmiştir. Dolayısıyla davet esnasında servis edilen ürünlerle numunesi alınan ürünler aynı değildir."

BADEMLİ PİLAV BAKTERİLİ ÇIKTI

Yemek mönüsünde yer alan bademli pilav, humus ve çerkes tavuğunda normalin üzerinde kolibasili tespit edildi. Tespit Başbakanlık korumalarının başvurusu üzerine yapıldı.

Kolibasili skandalındaki yemeği yapan The Marmara Oteli'nin suçlamalarına, İstanbul Tarım İl Müdürlüğü'nden jet yanıt geldi. İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, The Marmara'nın iddialarına "tutarsız" ve "gerçekdışı" dedi. SABAH'ın ulaştığı Kavak, "Arkadaşlarımız 20.45'te numuneyi almışlar ve saat 22.45'te laboratuvara ulaştırmışlar. Hemen o gece numune üzerinde çalışma başlatıldı.

Küf analizi 5 günde çıkar. Cuma sabahı rapor düzenleniyor. Analizin yapılmasında gecikme söz konusu değil. Tutanaklar gerektiğinde mahkemeye sunulur" dedi. Eyüp Tarım İlçe Müdürü Rahim Gezer de numunelerin Türk Gıda Kodeksi'ne uygun bir şekilde alındığını ve özel bir durum olduğu için aynı gün Florya'daki Tarım Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvarı'na ulaştırıldığını bildirdi. Numunelerin steril kaplara alındıktan sonra bekletilmeksizin laboratuvara ulaştırıldığını ve tekniğine uygun şekilde muhafaza edildiğini kaydeden Gezer, söz konusu olayda teknik olarak hiçbir hata bulunmadığını belirtti.

Gezer, Tarım Bakanlığı laboratuvarının usulüne uygun alınmayan bir numuneyi kabul etmediğine dikkat çekti. Gezer, "Numunelerin analizine başlanması için 2 gün boyunca bekletilmesi söz konusu değildir. Kaldı ki bu yemeği yiyen kişi sıradan bir vatandaş değil, Başbakan ve üst düzey konuklarıdır. Analiz 2 gün sürmüştür. 2 gün sürmesinin nedeni de mutad testlerdir" dedi.

Eyüp İlçe Tarım Müdürlüğü'nden gıda kontrolörleri Mine Sevil Kara ve Şirin Yılmaz tarafından hazırlanan 011101 seri numaralı 'Denetim ve Kontrol Raporu'na göre gecede servis yapılan levrek balığı, çerkes tavuğu, humus, bademli pilav ve kazandibi tatlısından numuneler Esma Sultan Yalısı'nda alındı. Mutfak sorumlusu Murat İlanlı'nın da imza attığı raporda ürünlerin The Marmara Oteli'nin yemekhanesinden geldiği tespiti yer aldı.

Aynı gün incelenmek üzere Florya'daki İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne götürülen numunelerden yapılan analize ilişkin hazırlanan 18 Aralık 2009 tarihli raporda, çerkes tavuğu, bademli pilav ve humus mezesinde normalin üzerinde "kanalizasyon bulaşığı" olarak bilinen "E.coli" (Kolibasili) ve "Staph.aureus" bakterisi bulunduğunu belirtildi. Rapor üzerine Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, savcılığa suç duyurusunda bulundu. 



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs