En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Türkiye ile Mısır arasında vize kaldırılmalı

19 Ocak 2010 13:17 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile Mısır arasında vizenin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bakan Ergün, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Mısır'da Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Mısır arasında vizenin kaldırılması gerektiğini belirterek, ''İnşallah kısa zaman içinde bu görüşmeler de tamamlanır ve Mısır ve Türkiye arasındaki vizelerin kaldırılması hallolmuş olur'' dedi.

İki ülke arasında çok derin tarihi ve kültürel ilişkiler olduğunu, içinde bulunulan coğrafyanın iki ülkeye pek çok fırsat sunduğunu belirten Ergün, bu fırsatları sadece siyasetçilerin değerlendirmesinin beklenemeyeceğini, iş adamlarının, yatırımcıların ve iki ülke halkının da bu olanakları birlikte değerlendirmeleri, fırsatlardan yararlanmaları gerektiğini söyledi.

Kendilerinin iş adamlarını bir araya getirerek ve önlerini açarak Türkiye ile Mısır'ın birlikte güçlenmesine, gelişmesine çalıştıklarını anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı, bu adımlardan birisinin de, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması olduğunu ifade etti.

Bu anlaşmayla Türkiye ile Mısır arasındaki ticaretin 3 milyar doları aştığını, gelişmelerin ticaretin yakın gelecekte 5 milyar doları, 10 milyar doları bulacağına işaret ettiğini dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

''Bunun olabilmesi için atılması gereken başkaca adımlar da var elbette. Bu adımları da birlikte değerlendirdik. Türk ve Mısır bankaları arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Mısır bankalarının Türkiye'de, Türk bankalarının Mısır'da şubeler açması ve bankacılık sistemimizin birbirine yaklaştırılmasıyla yatırımcıların, iş adamlarının muamelelerini daha kolay gerçekleştirebilmelerinin, para transferlerini daha kolay yapabilmelerinin de yolu böylece açılmış olacaktır.''

-50 BİNİN ÜZERİNDE MISIRLI, TÜRK YATIRIMCILARIN FABRİKALARINDA ÇALIŞIYOR-

Ergün, iki ülke arasında hava yolu seferlerinin artırılmasının da Türkiye'den Mısır'a, Mısır'dan Türkiye'ye daha çok iş adamının, daha çok malın sevk edilmesine, gelip gitmesine, yatırım yapmasına ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret etti.

Yatırımların ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacak bir diğer adımın da, iki ülke arasındaki vizelerin tamamen kaldırılması olduğunu ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

''Serbest ticaret anlaşmasıyla birlikte Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret artmıştır. Mısır'daki Türk yatırımları artmıştır. Mısır'daki Türk yatırımları 200'den fazla şirkete ulaşmış ve 1,5 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaşmıştır. 50 bini aşkın Mısırlı, Türk yatırımcılarının fabrikalarında çalışmaya başlamıştır.

Türk yatırımcıları ayrıca, yeni bazı teknolojiler ve Mısır iş hayatına bazı yeni uygulamalar da kazandırmışlardır. Vizelerin kaldırılması, insanlarımızın daha çok kültürel temasta bulunmasına, daha çok turistin gelip gitmesine de imkan verecektir. İnşallah kısa zaman içinde bu görüşmeler de tamamlanır ve Mısır ve Türkiye arasındaki vizelerin kaldırılması hallolmuş olur.''

-SAVUNMA SANAYİNDE İŞBİRLİĞİ-

Türkiye ve Mısır'ın savunma sanayi alanında işbirliği içinde olabileceğine işaret eden Nihat Ergün, savunma sanayinin, ileri teknoloji gerektiren ve daha yeni teknolojilerin gelişmesine imkan veren bir alan olduğunu, bu açıdan savunma sanayinde de Mısır ve Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirecek adımlar atılması gerektiğini söyledi.

İnşaat sektöründe de işbirliğine gidilebileceğini dile getiren Ergün, üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapılabileceğini kaydetti.

Mısır ve Türkiye arasındaki yatırımların artmasının bütün Afrika'da olumlu etki yapacağını vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı, ''Türkiye ve Mısır bölgede iki büyük merkezdir ve çok sayıda avantajlara sahiptir. Bu yatırımların artmasının Afrika ülkelerine müspet etkisi olacaktır. Afrika'da teknolojinin gelişmesine, zenginliğin ve motivasyonun artmasına neden olacaktır'' diye konuştu.

Bakan Ergün, Mısır ve Türkiye arasında ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların karşılıklı olarak artırılması konusunda uygun zeminin oluşturulduğunu, aksaklıkların giderilmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

-MISIRLI BAKAN-

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit de, Türk işadamları ve Türk yatırım projelerine bakıldığında, Mısır hükümetinin onayladığı proje sayısının 285, bu projelerin toplam miktarının 1,5 milyar dolar olduğunu ve son istatistiklere göre 70'e yakın projenin tamamlandığını söyledi.
 
aa



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs