En Sıcak Konular

MHP destek verecek ama bir şartla

19 Ocak 2010 12:44 tsi
Hükümetin yapmayı düşündüğü Anayasa değişikliğine MHP'den destek mesajı geldi. Fakat Bahçeli 'uzlaşma' şartı öne sürdü.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliklerinin doğal bir ihtiyaç olduğunu ifade ederken, bu konuda iktidar ve muhalefet arasında bir uzlaşmanın şart olduğunu söyledi.

TBMM'de partisinin grubunda konuşan Bahçeli, konuşmasının büyük bölümünü, hükümetin de gündeminde bulunan Anayasa değişikliği konusuna ayırdı. Bahçeli, hükümetin, ülkenin sorunlarını çözme konusunda çaresiz kaldığı için Anayasa değişikliğine sarıldığını iddia etti.

Bahçeli, "Hükümetin de proje, politika ve iddialarında gelecek vizyonu tamamen tükenmiştir. Tipik bir başarısız siyaset anlayışının ve yönetemeyen iktidar zihniyetinin işaretleri olan bu emarelere son zamanlarda anayasa tartışmaları da dahil olmuştur. Bu gelişmelerle beraber, hükümetin ömrünü tamamlamış olduğu ve uzatmaları oynamaya çalıştığı da ortaya çıkmıştır. Hükümet, yıllardır sağlayamadığı huzurun, refahın, kalkınmanın ve adaletin sorumlusunu yedi yılın sonunda bulmuş ve anayasayı işaret etmiştir. Onlara başarısızlığın nedeni kendileri değil, Anayasadır." dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bahçeli, buna rağmen muhtemel bir anayasa değişikliğine destek vereceklerini söyledi. Gelişen dinamik süreçlere tabi olan toplumun, değerlerin, çağın ve insanlığın değişimine uygun olarak bu temel yasaların da değişime uğramasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Bahçeli, şunları söyledi:

"Ne var ki bu değişikliklerin tamamını toplumsal beklentilerin karşılanmasına yönelik bir ön alma olarak görmek yeterli olmayacaktır. Zira bu değişimlerin bir bölümünde rejimle ilgili sorunlar varken, bir bölümünde ise iç dinamiklerin yerine dışarıdan gelen tesir ve dayatmaların rolü olduğu açıktır. Ancak önemle vurgulamak gerekir ki bizleri bir arada tutan temel değer 'beraberce yaşama' arzumuz üzerine tarihten bu yana şekillenmiş sayısız 'uzlaşma' alanlarından oluşmaktadır. Partimiz, anayasaları değişmez kurallar bütünü olarak görmediği gibi, anayasayı değiştirme konusunda da milli hassasiyetler haricinde menfi düşüncelere sahip değildir. Bu konuda peşin hükümlü olmaktan uzak durarak, yapılması önerilen değişiklikler ortaya çıktığında ve kamuoyu ile paylaşıldığında, partimiz konuya ilişkin ayrıntılı değerlendirmeleri yapacak ve sonucunu açıklayacaktır."

UZLAŞMA ŞART

Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğinde uzlaşmanın önemli olduğunu ifade etti. Bahçeli, kim tarafından önerilirse önerilsin anayasa değişikliklerinde demokrasinin ve demokratik kültürün vazgeçilmez göstergesi ve zemini olan uzlaşma arayışları, işbirliği arzusu, farklı görüşlere saygı gibi unsurları arayacaklarını söyledi. Bahçeli, anayasa değişikliği önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Öncelikle TBMM'de temsil edilen siyasi partilerden teşekkül etmiş bir 'Anayasa Değişikliği Uzlaşma Komisyonu' oluşturulmalıdır. Bu komisyonun değişiklik talepleri üzerinde mutabakata varacağı maddelerle ilgili 'Demokratik Sözleşme' yapılmalıdır. Değişikliği öngörülen anayasa maddelerinin kararı, erken ya da zamanında yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinden sonra oluşacak 24. Dönem TBMM'nin iradesine bırakılmalıdır."

Bahçeli, daha önce dokunulmazlıkların kaldırılması, Alevilerin taleplerinin karşılanması, terör ve şiddet dışındaki hallerde parti kapatmak yerine bireysel sorumluluk getirilmesi, siyasi ahlak yasasının çıkartılması, YÖK kanununun değişmesi gibi Anayasa değişikliği tekliflerine ise AK Parti'nin kayıtsız kaldığını iddia etti.

DEMOKARTİK AÇILIM MECLİS'TE

Bahçeli, demokratik açılım kapsamında bazı değişikliklerin de Meclis'e getirilmesini eleştirdi. Bu durumu yıkım projesinin hayata geçirilmesinin önemli bir parçası olarak gören Bahçeli, "Şimdi ise yıllardır bekleyip özellikle geçtiğimiz yaz başından itibaren, adına sözde açılım dedikleri yıkım projesini piyasaya sürmelerinden sonra konuyu gündeme getirmiş olmaları geri plandaki niyetleri ortaya çıkarmaktadır. Etnik ve mezhep temelli ayrışmayı kaşıyan, hak taleplerine şiddet uygulayan, demokratik gösterileri zorbalıkla önlemeye çalışan, özel hayatın gizliliğine yönelik ihlali meşru sayan, adaletin tecellisinde özgürlüklerin kısıtlanmasına göz yuman, medyaya baskı arayışlarını sürdüren, şeffaflıktan ve dürüstlükten kaçan ve kapalı kapılar ardında siyaset belirleyen bir zihniyetin sözde demokrasi aradığını ve anayasayı demokratikleştirmek istediğini söylemek tam bir garabettir. Sonunda, hükümetin 'PKK açılımı' ile yapmayı planladığı yıkımın, anayasa değişiklik paketleri ile önümüzdeki haftalarda Meclis'e getireceği anlaşılmaktadır." diye konuştu.

(CİHAN) 



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs