En Sıcak Konular

ABD'nin yerini Türkiye alacak

19 Ocak 2010 10:45 tsi
Rusya'nın ABD ile yaşadığı tavuk ithalatında sağlık kurallarına uymadığı ile ilgili tartışma Türk tavuk ihracatçılarına yarayacak.

Rusya Bitki ve Hayvan Sağlığı Kontrol Merkezi'nden yapılan açıklamada ABD'nin gerekli tedbirleri almaması durumunda bu ülkenin yerini Türkiye'nin alacağını açıkladı.

Sözcü Aleksey Alekseyenko İnterfax'a yaptığı açıklamada Türkiye'ye alınacak önlemler ve Rusya'nın standartları ile ilgili gerekli belgelerin ulaştırıldığını ifade ederek, "Türk tarafı ihracat öncesi tam kontrolün sağlandığı mekanizmanın kurulmasının ardından ihracata başlayabilecek." dedi.

Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında 2008 Haziran'ında sorunlar yaşadığını, ancak bunların daha sonra çözüldüğünü hatırlatan Alekseyenko, "Türkiye gerekli denetim ve laboratuar ortamlarını kurarak sorunu çözdü. Benzer çalışmaların beyaz ette de yapılması durumunda herhangi bir sorun bulunmuyor." dedi.

Alekseyenko Türkiye'nin ihraç edeceği rakamla iligili herhangi bir açıklamada bulunmazken, Tarım Bakanı Mehdi Eker Türk basınına yaptığı açıklamada bu rakamın 500 bin metrik tona ulaşabileceği bilgisini verdi. Rusya 2010 yılında ABD'den 600 bin metrik ton tavuk ithal etmeyi planlıyordu. Ancak ABD'li firmaların uzun yola dayanabilmesi için kullandıkları klor miktarı Rusya açısından sağlıksız bulunması nedeni ile, 19 Ocak'tan itibaren ABD'li firmalardan yapılan ithalatın durdurulması gündemde.

Toplamda 2010 yılında 780 bin metrik ton tavuk ithal etmeyi planlayan Rusya aşamalı olarak iç üretime yönelecek. 2012'de kotaları 550 bine çekecek hükümet 2015'de de ithalatı tamamı ile sınırlandırmayı planlıyor.

Rusya Kümes Hayvanları Birliği Başkanı Galina Bobileva da The Moscow Times'a yaptığı açıklamada hükümetin Türkiye'den tavuk ithalatını başlatacağı ile ilgili kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini, alternatif komşu ülkelerin gündemde olduğunu söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin de konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede ABD'li firmaların sağlık kurallarına uymadıkları için ithalatın kesilme noktasına geldiğini, bunda siyasi hiç bir gerekçe olmadığını ifade etmişti. Putin de yerli üretimin artırılması ve Ortadoğu ülkelerini işaret etmişti.

cihan



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs