En Sıcak Konular

"CIA, PKK'yı İran için besliyor"

0 0 0000 00:00 tsi
"CIA İran'da kaos yaratmak için PKK'yı örgütlüyor" Bu iddiayı ortaya atan The Sunday Telegraph gazetesi “Ayrılıkçı hedeflere yönelik kaynaklar, doğrudan CIA’nın gizli bütçesinden geliyor" ifadesini kullanıyor... Bu iddialar son günlerde İ

CIA’nın İran’da kaos yaratmak amacıyla İran’da faaliyet gösteren etnik ayrılıkçı gruplara finansman ve yardım sağladığı öne sürüldü. The Sunday Telegraph gazetesi, son dönemde İran’da eylemlerini artıran etnik grupların arasında Kürtlerin de bulunduğunu belirtirken PKK’nın bir kolu olarak tanınan Pejak örgütü ile İran güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara dikkat çekti.
İngiltere’de Pazar günlerinde yayınlanan The Sunday Telegraph gazetesi, “ABD, İran’da kaos yaratmak için terör gruplarını finanse ediyor" başlıklı haberinde “Amerika, nükleer programından vazgeçmesi için İslami rejim üzerine baskı oluşturmak amacıyla İran’daki etnik ayrılıkçı grupları gizlice finanse ediyor" iddiasında bulundu.
      İran yönetiminin azınlık haklarını ve kültürlerini baskılamakla suçlandığını belirten gazete “Washington’un, diplomatik girişimlerin sonuçsuz kalacağı yönündeki artan kaygılarını yansıtan bir girişimi ile CIA yetkililerinin, İran’ın sınır bölgelerinde bulunan çok sayıda etnik azınlık grupları arasındaki muhalefet milislerine yardım ettiği anlaşılıyor" diye yazdı.
     
TARTIŞMALI CIA OPERASYONLARI


Gazete, CIA’nın bu operasyonlarının, terör eylemlerine başvuran grupları kapsadığı için tartışmalı olduğunu belirterek son yılda İran’ın sınır bölgelerindeki artan şiddet dalgasına ve bu çerçevede askerler ve hükümet yetkililerini hedef alan bombalamalar ve cinayetlere dikkat çekti.
Bu eylemleri gerçekleştirilen etnik grupların arasında Kürtlerin de bulunduğunu ifade eden gazete, İran-Türk sınırında faaliyet gösteren, PKK’nın İran’daki kolu olarak adlandırılan Pejak örgütü ile İran güçleri arasındaki çatışmalara işaret ederken Pejak’ı “Türkiye’deki yasa dışı PKK Kürdistan İşçi Partisi’ne bağlantılı Kürt militan partisi" olarak tanımladı.
“Ayrılıkçı hedeflere yönelik kaynaklar, doğrudan CIA’nın gizli bütçesinden geliyor" ifadesini kullanan gazete, adı açıklanmasını istemeyen eski bir üst düzey CIA yetkilisine kaynak gösterdi.
Gazete, söz konusu eski CIA yetkilisinin anlatıklarının ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eski terörle mücadele ajanı Fred Burton tarafından doğrulandığını belirtirken de Burton’un “İran’ın içerisindeki son saldırılar, ABD’nin İran rejimini istikrarsızlaştırmak amacıyla ülkenin etnik azınlıklarına yönelik tedarik ve eğitme çabaları ile uyumludur" değerlendirmesini de aktardı.
Washington’un resmen bu tür faaliyetleri reddettiğine dikkat çeken gazeteye konuşan Washington’daki Küresel Güvenlik adlı düşünce kuruluşu başkanı John Pike ise “Etnik grupların eylemleri, son iki yılda arttı ve eğer bu, kısmen CIA’nın çabalarının sonucu değilse skandal olur" değerlendirmesini yaptı.

milliyet



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,795 µs