En Sıcak Konular

Emekliler neye uğradığını şaşırdı

19 Ocak 2010 08:20 tsi
Emekliye yapılan maaş artışı, kanun değişikliği gerçekleşmediği için bu ayki maaşlara yansımadı.

Dün zamlı maaşını çekmek için gittiği bankada sadece ocak ayındaki yüzde 4,6'lık enflasyon oranındaki artışla yetinmek zorunda kalan emekli, iki aylık maaş farkını şubat ayında alacak. Emekli maaşlarında seyyanen artış getirecek olan yasa değişikliği ise dün Meclis'e sevk edildi. Komisyonda görüşülebilmesi için gerekli 48 saatlik süre geçmesinin ardından düzenleme süratle yasalaştırılacak. Zamlı maaş beklentisiyle dün bankaya giden emekliler, sürprizle karşılaştı. Yasa çıkmadığı için maaş zammının sadece enflasyon oranındaki bölümü maaşlarına yansıdı. Aksaklığın sebebi, emekli maaşlarını düzenleyen 5510 sayılı yasa. 5510 sayılı yasaya göre emekli maaşlarına enflasyon oranında zam yapılması gerekiyor. Bu oranın üzerindeki bir artış için yeni yasal düzenleme şart. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı zamlar enflasyon üzerinde olduğu için yeni yasal düzenleme yapılmadan maaş zamları hesaplara yatırılamadı. 7,3 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, maaş zammının yaklaşık yarısını alabildi. Örneğin 608 lira emekli maaşı alan işçi emeklisi 63 TL zam bekliyordu. Ancak bankaya gittiğinde bu zammın sadece 4,6'lık enflasyona denk gelen 27 lirasının hesabındaydı. Kalan kısmı şubatta fark olarak alacak. Yeni bir gecikmeye yol açmamak için yasanın en geç 5 Şubat'a kadar Resmî Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Emekli maaşlarıyla ilgili yasanın hafta sonuna kadar Meclis'ten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı maaş düzenlemesine göre emeklinin aylığı ocak itibarıyla 63 ile 101 lira arasında arttı. Temmuzda enflasyon oranında yeni bir artış daha yapılacak. Böylece en düşük işçi emeklisi maaşı 601 liradan 663 liraya, en düşük esnaf emeklisi maaşı 476 liradan 538 liraya yükseldi. Zamla en düşük tarım SSK'lının maaşı 403 liradan 480 liraya çıktı. En düşük Tarım Bağ-Kur emeklisinin aylığı da 306 liradan 380 liraya yükseldi.

Hükümet kriz önlemlerinin süresini uzatıyor

Hükümet, amme alacaklarının tahsili usulü hakkındaki kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören torba kanunu dün Meclis'e sevk etti. Torba yasa tasarısıyla 2009 yılında alınan ekonomik kriz önlemlerinin süreleri uzatılıyor. Bu çerçevede kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi ve kısa çalışma ödeneğinin artırılması uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi öngörülüyor. Aynı kapsamda olmak üzere ilk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması ve uygulamasının 2010 yılında da devam ettirilmesi düzenleniyor. Tasarıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği 'özel istihdam büroları'nın açılmasına ilişkin düzenleme yeniden şekillendiriliyor. Bu çerçevede 'özel istihdam büroları' ile kurulacak geçici iş ilişkisi yeniden değerlendiriliyor. Türkiye'de yabancıların çalışmasını öngören düzenlemeyle mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara bir yılı geçmemek üzere ön izin verilecek. Tasarıyla 49 ilde uygulaması yapılan sigorta primi işveren hissesi teşvikinin uygulama süresi 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının devlete ait borçlarına karşılık olmak üzere gayrimenkullerinin Maliye Bakanlığı'nca satın alınması süresi de 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatılıyor.

zaman



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs