En Sıcak Konular

Tasfiye sürecine girdik

19 Ocak 2010 08:01 tsi
Tasfiye sürecine girdik Tüm dünyayı tek bir güç yönetmeye kalkarsa...

Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimleri henüz sonuçlanmamış olmasına ve ikinci turun sonunda yeni devlet başkanının belirlenecek olmasına rağmen genel eğilim turuncu devrimin sona ereceğini göstermektedir.

Devlet dışı aktörler her zaman siyasette etkili olmuşlardır ama devletin yerine geçememişlerdir. Yasa dışı örgütler, dini kurumlar, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları gibi örgütlenmeler her zaman siyasette etkin olmuşlardır. Ancak son yıllarda devletin de üzerinde bir etkiye sahip olma iddiasında olan bir gücün ortaya çıktığı görülmekteydi. Küresel sermaye alışageldiğimiz ve devletlerin belirleyici olduğu siyaset dönemini sonlandırmak ve dünya ölçeğinde bir yönetim oluşturmak peşindeydi. Bu yolda önemli başarılar elde etmiş ve büyük ülkeler de dahil birçok yerde belirleyici konuma gelmişlerdi. Mesela Yeltsin döneminde Rusya’yı kontrol etmekteydiler, ABD’nin yönetiminde belirleyici olmuşlardı. Ancak onları gerçekleştirdikleri renkli devrimlerle tanıdık. Para sihirbazı olarak adlandırılan G. Soros bu gücün simgesi olmuştu ve devrimlerin arka planında onun adı geçiyordu.

Bu siyasi gücü uzun zamandan beri izliyordum ve 11 Eylül saldırısını küresel sermaye ile ulus devletler arasındaki çatışmanın gün yüzüne çıkması olarak değerlendirdim. Bu çatışmanın ulus devletlerin zaferiyle sona ereceğini ve küresel sermayenin siyasal gücünü yitireceğini öngörmüştüm. Yaşadığımız ekonomik kriz küresel sermayeyi etkisizleştirme projesiydi ve bu güç kan kaybediyordu.

Ukrayna’daki turuncu devrim küresel sermayenin en önemli kazanımlarından biriydi. Dünya ölçeğindeki dengelerde önemli bir yere sahip olan Rusya’nın stratejik bir bölgesini kontrol altına almıştı. Son seçimlerin bu ülkedeki turuncu devrimi sonlandıracağı ve Rusya’nın stratejik kaybının telafi edileceği söylenebilir.

Bir soruyu cevaplandırarak küresel sermayenin rolü daha iyi anlaşılır. Son yıllarda Çin’in hızlı bir ekonomik gelişme sağladığı ve çok uzun olmayan bir vadede ABD’yi de geçerek dünyanın en büyük ekonomik ve buna bağlı olarak askeri gücü olacağı söyleniyordu. Bu gelişmenin arka planında bu ülkeye akan yabancı sermaye olduğu biliniyordu. Eğer küresel sermaye ABD tarafından kontrol ediliyorsa neden kendisini ikinci plana atacak böyle bir süreci destekliyordu?

Gerçekte küresel sermaye herhangi bir devletin kontrolünde değildi ve onu belli bir coğrafyayla özdeşleştirmek yanlıştı. Bu güç tüm dünyayı yönetmek iddiasındaydı ve ülkeler arasında bir ayırım yapmıyordu. Çin onun için hem ucuz işçiliğin olduğu ve yatırım yapılması uygun olan bir yerdi hem de bu ülkenin tasarrufları ona çok büyük bir kaynak sağlıyordu. Tüm dünyayı finans kurumları sahip ve yöneticileri yönetecek ve bu yönetim dünyaya refah ve barış getirecekti. Çünkü savaşlar farklı güçleri temsil eden devletler arasındaydı ve tek bir gücün yönettiği dünyada savaş olmazdı.

Bu idealin iyi ya da kötü olduğunu tartışmak anlamsız. Sadece mümkün olup olmadığı sorgulanabilir ve bana göre tarihin seyri buna imkan tanımamaktadır. Şimdi bu gücün tasfiye sürecini yaşıyoruz ve bu süreç her ülkede etkisini gösterecektir.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 1,490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs