En Sıcak Konular

"Bush bir terörist, yargılanmalı"

0 0 0000 00:00 tsi
''George Bush yargılanmalı, ancak bu Saddam Hüseyin davasından çok daha adil bir dava olmalı...'' Bu sözler, savaş karşıtı hareketin önde gelen ismi Cindy Sheehan'a ait. İşte Sheehan ile yapılmış ilginç bir röportaj...

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu tarafından İstanbul'a davet edilen Sheehan'a göre, dünyanın en büyük nükleer gücü konumundaki ABD'nin İran'ın nükleer çalışmalarını eleştirmesi büyük bir çifte standart.
 
Sheehan, ABD yönetiminin İran'a saldıracak kadar "cesur" değil ama bir o kadar "aptal" olduğunu söylüyor.
 
Oğlu Irak'ta öldü, hayatı değişti

Dünyada "barış annesi" sıfatıyla tanınan Cindy Sheehan'ın hayatı asker olarak Irak'a giden oğlunun yaşamını yitirdiği Nisan 2004'te değişti.
 
O, bu trajedi karşısında sessiz sedasız yas tutmak yerine, oğlunu Irak'a sürükleyen nedenleri sorguladı.
 
Görüşme taleplerini yanıtsız bırakan Bush'un Teksas'taki çiftliğinin önünde günlerce bekledi ve Amerikan Başkanı'na yaz tatilini zehir etti. Protesto düzenlediği yerleri kimi zaman polis arabasında terketmek zorunda kaldı. Ancak eylemleri, ABD'deki Irak savaşı karşıtı hareketin miladı oldu.
 
Chavez'le omuz omuza

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Devlet Başkanı Hugo Chavez'le omuz omuza vererek ABD Başkanı Bush'u "terörist" olmakla suçladı.
 
ABD'nin terörist oldukları iddiasıyla dünyanın dört bir yanından yüzlerce kişiyi tuttuğu Guantanamo üssünün kapısında kampın kapatılması için gösteri yaptı.
 
"Oğlum ABD emperyalizminin dizginsiz ilerlemesi yüzünden öldü" diyen Sheehan'a göre, ABD Başkanı George Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice uluslararası bir savaş suçları mahkemesinde yargılanmalı, ancak bu mahkeme Saddam Hüseyin'inkinden daha adil olmalı:
 
"Sizin de bildiğiniz gibi Bush insanları yaftalamayı çok seven birisi ve kendisi de teröristin tanımını masum insanları ve çocukları öldürenler olarak yapmıştı. ABD'de ordunun yaptığı terörist tanımı da şiddet kullanarak belli bir ideolojiyi yaymaktı. Bush'un hep söylediği şey de ABD'nin Irak'a özgürlük ve demokrasiyi götürmesiydi. Ama biz de bunu şiddet kullanarak yapıyoruz. Dolayısıyla hem ordunun hem de kendisinin yaptığı tanım itibariyle George Bush'un kendisi de bir terörist."
 
"Barış annesi" Sheehan'a göre, Bush yönetiminin Irak'taki direnişin önüne geçmek için bu ülkeye daha fazla asker gönderilmesini öngören yeni stratejisi de başarısız olacak:
 
"Bush dördüncü kez asker sayısının arttırılması yöntemini deniyor ve asker artırma yöntemi her defasında başarısız olduğundan iki tarafta da daha fazla ölüme ve kayba yol açıyor. Her zaman en yıkıcı seçenekten yana tercihini kullanıyor."
 
Sheehan mücadelesinin kolay olmadığını söylüyor. Hergün ölüm tehditleri alıyor, kolluk kuvvetlerinin yoğun denetimi altında. E-postaları izleniyor, attığı her adım gözleniyor. Ancak, "Oğlumu gömdükten sonra artık beni hiçbirşey korkutamaz" diyor.
 
Sheehan'a "Washington yönetimi İran'a saldıracak kadar cesur mu?" diye soruyoruz:
 
"O kadar cesurlar diyemem ama maalesef o kadar aptallar. Geçmişteki örnekler bunu gösteriyor."
 
Sheehan'a göre, İran'ın kendi nükleer teknolojisini geliştirmeye hakkı var. Bu konuda asıl eleştirilmesi gereken ülke ise, dünyanın en büyük nükleer gücü olan ABD.

CNNTurk



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,332 µs