En Sıcak Konular

Davos için son noktayı koydu

14 Ocak 2010 17:41 tsi
Davos için son noktayı koydu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan da Davos toplantılarına bu sene katılmayacağını açıkladı.

Söz konusu organizasyona 2002'den bu yana 7 yıldır her sene katıldığını aktaran Babacan, "Bu sene ben de katılmıyorum. Gelecek yıl için karar veririz. IMF ile Davos'un hiçbir alakası yok. Ordaki 1-2 saatle bu sonuca varmaz." dedi.

Ali Babacan, Yeni Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Çiftçi ve esnaf kredisi faiz indirimlerinin bankalara maliyetinin sorulması üzerine, bankalar açısından herhangi bir maliyet söz konusu olmadığını vurgulayan Babacan, kaynak maliyetlerindeki düşüş sonucunda bankaların bu faiz indirimini yaptığını söyledi.

Geçen yıl iki banka için toplam 726 milyon lira olan sübvansiyonun, 2010 bütçesinde Ziraat için 542 milyon lira, Halkbankası için 390 milyon liraya çıktığını aktaran Ali Babacan, tek haneli faizlerin bugünden itibaren kullandırılacak kredilerde geçerli olduğunu, eskiden kullandırılan kredilerde ise faiz dönemi gelenlerin indirimden yararlanacaklarını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, 49 ilde uygulanan teşviklerin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, 5084 nolu 49 ilde uygulanan teşviklerin 2009 sonu itibariyle bitiğini kaydetti. Yeni teşvik sistemini uyguladıktan sonra yatırımlarda haksız rekabeti önlemek için bu adımı atmak durumunda kaldıklarını söyleyen Babacan, sadece SGK primi desteğini devam ettirme kararı aldıklarını ifade etti. İşverenin ödediği kısmı Hazine'nin karşılamaya devam edeceğini dile getirirken, diğer teşvik uygulamalarını bitirdiklerini, 2006-2007-2008'de kurulan şirketlerin 5 yıllık haklarının devam ettiğini vurguladı.

"IMF İLE MÜZAKERELERDE HER SAAT FARKLILIKLAR OLABİLİR"

Babacan, "IMF ile neyin sonuna gelindi? Onların şartlarını kabul ettiniz mi?" sorusuna, "IMF ile ilgili gereğinden fazla merak ve ilgi var. Bu işin müzakeresini yürüten benim. O günkü müzakerelerin hangi noktada nerede olduğunu Başbakan'ı bilgilendiriyoruz. Başbakanımız haricinde konu nerdedir nasıldır bilen yok. Güvenilir kaynaklarla haber yapmanızı tavsiye ediyorum. Müzakerelerin seyrinden her gün her saat farklılıklar olabilir. Önemli gelişme olursa haber vereceğiz dedim." cevabını verdi.

ZİRAAT BANKASI'NIN HALKA ARZI

"3 milyar liralık emekli maaşı zammı oldu? Ek tedbirler gerecek mi bütçe için?" sorusuna Ali Babacan, ilave yük için yılbaşında yapılan vergi artışlarının emekli maaşlarını karşılamaya dönük tedbirlerden olduğunu belirtti. Buna bir iki yeni unsur eklediklerini söyleyen başbakan yardımcısı, Ziraat Bankası'nın halka arzı konusunda, "Gündemimizde. Ancak Halkbank'ın yüzde 25'i, Vakıfbank'ın yüzde 25'i halka arz edildi. Bunların arttırılıp arttırılmaması, Ziraat'in halka arzı, bunları hangi sırayla yapabiliriz. Küresel gelişmeleri dikkate alarak hareket etmemiz gerekiyor. Çok da acelemiz yok. Kuruluşlarımızın değerini bulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bu iki bankanın Balkanlar'dan banka satın almasına ilişkin olarak ise "Ticari açıdan kâr edecek fırsat olursa bu fırsatlar değerlendirilir. Ancak kamu bankalarını özel bankaları ezecek şekilde piyasayı domine edici konuma getirmek istemiyoruz. Bunu yapabilecek gücümüz var ama bunu istemiyoruz. Özel sektör ağırlıklı bankacılık görmek istiyoruz." değerlendirmesini yaptı. Babacan, bankaların İstanbul'a taşınması konusundaki niyetin aynen devam ettiğini kaydetti.

BANKALARIN KÂR DAĞITIMI

Bankaların karlarının dağıtılması konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın toplantılar yaparak alt yapıyı hazırlayacaklarını ifade eden Babacan, "Burada BDDK'nın duruşu doğru bir duruştur. 2010 yılında belli miktarda sermayeyi tutuyor olmaları önemlidir. Özel bankalar içinde doğrudur. Bankalar bu karları 2010 yılında bulamayacaklar. Hazine bonosundan kaynaklandı çünkü." dedi.

(CİHAN) 

 



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,302 µs