En Sıcak Konular

Sendikalara kötü haber

14 Ocak 2010 12:48 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikaların 'üye'lerini mercek altına aldı.

Bakanlık bünyesinde oluşturulan bir komisyon, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sendikaların bildirimlerini eşleştiriyor. Bu sayede öldüğü, emekliye ayrıldığı ve kurumun kayıtlarda olmadığı tespit edilenler, sistemden düşecek. Edinilen bilgiye göre şimdiye kadar vefat ettiği halde 'üyeliği' devam eden binlerce sendikalıya ulaşıldı. Bu durum, toplu görüşmelerde masaya oturacak sendikalar için büyüm önem taşıyor. 31 Ocak 2010'a kadar yayınlanması gereken yeni üye rakamlarına göre toplu görüşmeye katılacak 'yetkili sendika' sayısı azalacak.

İşçi ve işveren konfederasyonlarının Çalışma Bakanlığı'na bildirdiği rakamlara göre sendikalı çalışan sayısı 3 milyon 194 bin 886 kişi. Çalışma hayatı uzmanları gerçek rakamın 900 bini bulmayacağını ileri sürüyor. İşçi sendikalarının, vefat eden, emekli olan ve kayıt dışı çalışanların hâlâ üye gösterdiği iddiasını dile getiriyor. Çalışma Bakanlığı'nın iş kollarına dönük incelemesinde, Türkiye genelinde sendikalılık oranı yüzde 58,7'lerde iken birçok iş kolunda sendikalılık oranı yüzde 156'ya ulaştığı ortaya çıkmıştı. Bu durumun ölen, emekliye ayrılan ve işini kaybeden kişilerin üye gösterilmeye devam etmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor. Ayrıca, sendika bildirimleri kayıtlara geçerken, istatistiklerde dipnot olarak, "Ölen, emekli olan ve kayıt dışı çalışanlar üyelikten düşülmemiş." notu yer alıyor.

DİSK: 40 BİNE YAKIN ÜYEMİZ BU KAPSAMDA

Yeni uygulamanın ertelenmesini isteyen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, "Yoksa sendikal hareket bu barajın altında kaldığında toplu sözleşme olmayacak. Türkiye'de 3 milyon sendikalı var mı? Kıyamet kopsa 750 bin 800 bin civarındadır. Gerçek fotoğrafı inkar etmiyorum. 3 milyonu gösteren hükümettir. Gerçeği yansıtmadığını kendileri de biliyorlar. Barajların arkasına sığınmadan bu sorunun çözülmesi gerekiyor." dedi.

Kendi üyeleri içinde de ölmüş, vefat etmiş ve kayıt dışı çalışan üye olduğunu itiraf eden Çelebi, "Tahminimi söylüyorum. Tam istatistik çıkarmış değiliz. Ama üyelerimizin yüzde 10 civarında ölmüş, ayrılmış, emekli olmuş üye vardır. Bu 40 bin yapar. Ama 380 bin üyemiz vardır, fotoğrafını vermez. Hepsi toplu sözleşme düzeni içinde değil çünkü." diye konuştu. Ölen üyelerin temizlenmesinden sonra yüzde 10 barajının sendikaları bitireceğini dile getiren Çelebi, "Bu baraj bütün sendikaların üzerine yıkıldı. Yüzde 2'yi savunmak bile deli gömleğini giymektir. Çoğu sendika yüzde 2'yi bile aşamaz." değerlendirmesini yaptı.

"23-24 SENDİKA BARAJ ALTINDA KALIR"

Üye sayısında SGK kayıtlarının dikkate alınmasının ardından 23-24 sendikanın barajın altında kalacağını ifade eden Hak-İş Başkanı Salim Uslu da mahkemelerin söz konusu uygulamaya 'dur' diyeceğini savundu.

Çalışma Genel Müdürlüğü'nün iş kolu tarifleri ve tanımları ile SGK'nın tanımlarının aynı olmadığını aktaran Uslu, "Hangisini hangi iş kolunda görecekler ve barajı neye göre belirleyecekler belli değil. Çalışma yaşamında yeni bir kaos yaratmadan süreç ertelenir. SGK kayıtlarının dikkate alınacağına yönelik yasanın yürürlük maddesi 6 ay ertelenmesi iyi olur." şeklinde konuştu. "Sizin emekliye ayrılan, kayıt dışı, ölen üyeniz var mı?" sorusuna, "Elbette vardır. İşveren bunu bildirsin. Ben mi bildireceğim. SSK kayıtlarından belli etsinler. Kayıtları biz mi tutuyoruz. Çalışma Bakanlığı istatistikleri doğru tutmuyor. Bunun sorumlusu neden sendika olsun." cevabını verdi.

Konfederasyon Üye sendika Üye sayısı

Türk-İş 33 2.230.015

DİSK 17 422.785

Hak-İş 8 418.424

Bağımsız 42 123.662

*Sendika bildirimlerine göre Çalışma Bakanlığı verileri

cihan



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs