En Sıcak Konular

'Değişim' çöpe giderken

14 Ocak 2010 12:13 tsi
'Değişim' çöpe giderken Bu haberi küçümsemeyin: Obama'nın dilini değiştirdiler! iyibilgi Ankara

Sadece ABD değil, neredeyse dünya Barack Obama’nın Başkan seçilmesini kutlarken, yani bundan bir yıl kadar önce, Beyaz Saray’a siyahi bir lider gönderen ekibin içinde bir tanesi, sadece 26 yaşındaki Jon Favreau’nun katkısı hepsinden farklıydı.



Favreau, Obama’nın siyasi ağzını temsil ediyordu ve o ruh Obama’yı Washington’a göndermeyi başardı. “Umut” ve “değişim” kelimerinin binlence türevini Obama’nın ağzına yayarak, ABD’ye “Başarabiliriz-Yes We Can”i öğreten bu genç metin yazarı artık oyunda değil.

Gerçekte Favreau’nun önemi kendisinin çok üzerinde. Zira o tam olarak Obama ekolünü temsil ediyor. Kafelerde yazılan romantik metinler, laptoplar, otorite tanımaz duruşlar, kemerden ayrılmayan “e-mail alma/gönderme özellikli telefonlar” ve kot pantalonlar.

Beyaz Saray’a kadar ulaşan bu değişim siyasetinin ana hedefi her kulvardaki yozlaşmayı tehtid ediyordu. Ama sadece bir yıl sonun “sistemin” o kadar hafife alınmaması gerektiğini en hızlı yine Favreau öğrendi.

Üstelik arkasında ABD Başkanı bulunmasına rağmen. Öykünün incelikli ve farklı boyutları var. Ama Barack Obama’nın onayıyla-çünkü bizzat Obama o fikirlerin kendisinin olduğunu düşünüyor, ki doğruy(du)-yerini bir başka isme devretti.

Böylece iktidarının birinci yılında Başkan ilk önemli “fedakarlığı” yaptı. Tabi mazeret hep aynı. Başkan’ın düşen popüleritesi! Sorumlusu da elbette “o dil”in sahibi.

Favreau açıkça romantik, duygusal ve elbette idealistti. Başkan’ın sözlerini de buna göre giydirdi. Şimdi o işi Ben Rhodes (32) yapacak. O romantik değil!



Tam bir fikir istiyorsanız hakkında, onun yazdığı Türkiye ve Kahire konuşmalarına bakabilirsiniz. Benzer romantik etkiler bu konuşmalarda da kendisini gösteriyor-zira Favreau gücünü koruyordu-ama realizmin katı seslerini de duyabilirsiniz.

Ama işin en açık tarafı şu Favreau yerel kaldı. ABD Başkanı ise küresel bir figür. Bu yüzden “dünyayı anlayan” bir kalemin, Başkan’ın sözcüklerini yaratması gerekiyor.

Rhodes aynı zamanda 11 Eylül raporunu da kaleme alıp, kağıda geçiren kişi. Yani meseleyi okumuş.

Peki bunların anlamı ne? Buradan Başkan’ın değişeceği fikrini çıkarabilir miyiz? Bunu hemen görmek mümkün olacak. Esasen işaretleri de var. Çünkü zaten Rhodes'un, Başkan'ın imajını "ciddileştirmek" için öne çıkarıldığını söylüyorlar.

Biz de şimdilik şu kadar söyleyelim. Kalem değişirse söz değişir, söz değişirse ruh değişir. Akıl aynı kalsa bile!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs