En Sıcak Konular

Sokaktaki çocuktan mendil alana ceza var

14 Ocak 2010 10:52 tsi
İstanbul Haliç Köprüsü üzerinde temizlik işçilerince bulunan Bedrettin K.'nin (5), ailesi tarafından dilendirildiğinin ortaya çıkması dikkatleri sokakta çalıştırılan çocuklara çevirdi.

Türkiye'de sokakta çalıştırılan veya dilendirilen çocuk sayısı 41 bine ulaşırken, bunların yüzde 98'i (30 bin 109) İstanbul'da yaşıyor. İstismar edilen küçüklerin sayısının her geçen gün artması yetkilileri caydırıcı önlemler almaya yöneltti. İstanbul Valiliği, 18 Kasım 2009 tarihinde yayımladığı kararname ile çocuk polisinin elini güçlendirdi. Çarpıcı tedbirlerin yer aldığı karara göre sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihî ve kültürel mekânlar, ibadethaneler, inşaatlar, terk edilmiş yapılar, köprü altları gibi yerler barınmak amacıyla kullanılamayacak. Geniş yetkilerle donatılan polis, bu mekanlarda dilenen ya da çalıştırılan çocukların aileleri hakkında işlem yapabilecek. Kararın en can alıcı kısmı ise küçüklerden mendil, su, çiçek vb. satın alan vatandaşlara yönelik. Bundan böyle 18 yaşından küçüklerden mal ve hizmet (kâğıt mendil, çiçek, su, tartıcılık, ayakkabı boyacılığı) satın alanlara 143 TL para cezası kesilecek.

"Sokağın Tehlikelerine Maruz Kalan Çocukların Korunması, Eğitim-Öğretimin Sağlıklı Devamı ve Kamu Esenliğinin Sağlanması" amacıyla yayımladığı kararnamenin çıkmasının ardından İstanbul'da sokaklarda dilendirilen veya çalıştırılan çocukların sayının azaltılması için çalışmalara hız verildi. Çocuk polisi ekipleri, sadece 20 günde 486 çocuk ve ailesi ile ilgili işlem yaptı. Yeni dönemde çocuk istismarcılarıyla mücadelede kurumlar el ele verecek. İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı 'İstanbul Çocuk Koordinasyon Projesi' ile 9 kurum ortak çalışacak. Valilik koordinasyonundaki çalışmalara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, üniversiteler, Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet, Milli Eğitim, Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Gençlik ve Spor il müdürlükleri ile İş-Kur katılacak. Proje kapsamında, her kurum amacına uygun olarak yönergede belirtilen talimatlar doğrultusunda kendilerine mahsus 'kullanıcı adı' ve 'parola' ile geliştirilen veri tabanına giriş yapacak. Gerekli yasal izinleri alınan proje, 'Veri Tabanı' ve 'Çocuk Koordinasyon Merkezi' olarak 2 ana bölümden oluşuyor. Kurumlar, günlük verileri inceleyerek kendi görev alanına giren konularda çocuğun yüksek yararına uygun olarak yapılması gereken tüm faaliyet ve işlemleri yapıp sonuçları veri tabanına girecek. Verilerin yüklenme işlemlerinin tamamlanmasının ardından proje, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek.

7 bin çocuk hakkında işlem yapıldı

İstanbul Çocuk Polisi son 4 yılda sokakta çalıştırılan, dilendirilen ve yaşamaya zorlanan çocuklarla ilgili istatistik yayımladı. Çocuk Şube Müdürlüğü 2006 yılından 2009 sonuna kadar, Bedrettin K. ve onu döven çocuklarla aynı kaderi paylaşan 7 bin 348 çocukla ilgili işlem yaptı. Bu çocukların 5 bin 377'si erkek, 1 bin 971'i ise kız. Bunlardan 5 bin 454'ü Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na, bin 894'ü ise ailelerine teslim edildi. Ayrıca 2008 ve 2009 yılında bu çocuklardan 21'inin ailesine uyarı ve para cezası verildi.

Amaç çocukları çetelerden uzak tutmak

Valilik kararnamesinin genel esasları şöyle:

Sokakta yaşamak, çalıştırılmak, dilenmek zorunda bırakılan çocukların, beden, ruh ve ahlaki gelişmelerini, güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamalarını sağlayarak, gerekli eğitimi aldırıp topluma faydalı birer birey haline getirmek.

Çocukları alkollü, içki, uçucu ve uyuşturucu maddeleri kullanma alışkanlığından, fuhuş, cinsel tacize uğrama, hırsızlık, yaralama, öldürme ve benzeri sokakta olabilecek muhtemel suç ve tehlikelerden uzak tutmak.

Okul, dershane, yurt gibi eğitim ve öğretim mekânlarıyla ilgisi olmayan şahısların, bu yerler etrafında bekleme yaparak, eğitim ve öğretimi doğrudan etkileyerek, eğitim ve öğretimin huzur ve sükûn içinde devamının sağlanması yoluyla muhtemel risk gruplarının ve çeteleşmenin önüne geçilecektir.

Kafe ve oyun salonlarına öğrenciler okul saatlerinde alınmayacaktır. İnternet kafelerde çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini bozacak mahiyette oyun oynamaları ve ahlaki yapılarına zarar verecek sitelere girmeleri yasaktır. Bunun denetimi başta okul idareleri olmak üzere aile ve kolluk işbirliği ile sağlanacaktır.

Karara uymayanlar, eylemleri aykırı bir suç teşkil etmediği takdirde, Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca 143 TL para cezasına çarptırılacaktır.

'Hedefimiz 10 yıl içinde çocuk işçiliğini bitirmek'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 10 yıl içinde Türkiye'de çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini bildirdi. Dinçer, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür'ün, çocuk işçiliğine ilişkin yazılı soru önergesi üzerine TÜİK tarafından 1994, 1999 ve 2006 yıllarında Çocuk İşgücü Anketi hakkında bilgi verdi. 6-17 yaş grubunda 1994 yılında yüzde 15,2 olan ekonomik işlerde çalışan çocukların oranının 1999'da yüzde 10,3, 2006'da ise yüzde 5,9'a düştüğünü kaydetti. Bakan, Çalışma Genel Müdürlüğü'nce, ilgili tüm kurum ve kuruluşların katkılarıyla çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak 'Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Ulusal Politika ve Program Çerçevesi' hazırlandığını aktardı. Bu program ile "çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesi ve ulaşılabilirliği ile toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılması" gibi tedbirlerle çocuk işçiliğinin 2015'e kadar önlenmesinin hedeflendiğini vurguladı. aa

Bedrettin 1 hafta sonra İstanbul'da yuvaya yerleştiriliyor

Mendil satan çocuklarca dövülen Bedrettin K.'nin (5) Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor. Küçük çocuk, bir hafta içinde tedavisinin tamamlanmasıyla İstanbul Şeyh Zayed Çocuk Yuvası'na kaydolacak. Bedrettin'in Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Turgutlu köyünde yaşayan 3 kardeşi ise Adana Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştirildi. Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bedrettin K. ve kardeşleri Ferdi (9), Adem (7), Süleyman (11) ve Yiğit (1), İstanbul 2. Çocuk Mahkemesi'nin acil kararı ile koruma altına alındı. Hastanede tedavisi süren Bedrettin K.'ye, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün görevlendirdiği bakıcı anneler tarafından 24 saat refakat ediliyor. Sosyal Hizmetler uzmanları da psikolojik destek veriyor. Bedrettin'in en küçük kardeşi Yiğit, ailesinden alınarak Şeyh Zayed Çocuk Yuvası'na, Adana'daki ağabeyleri Süleyman, Ferdi ve Adem ise teyze ve dayılarından alınarak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştirildi. Kozan Kaymakamlığı görevlilerince dün Turgutlu köyünden alınan 3 çocuk, kaymakamlığa getirildi. Kaymakam İzzettin Sevgili, yeni kıyafetler giydirilen çocuklara çikolata ve şeker ikram etti. 3 kardeş daha sonra villa tipi sevgi evlerine gönderildi. Öte yandan Bedrettin'i dövdüğü ileri sürülen Fatih S. (12), Halil (13) ve Mahir S. (12) de ebeveynleri tarafından dilendirildikleri için İstanbul Kemerburgaz-Ağaçlı Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirildi.

zaman



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs