En Sıcak Konular

Heron'lar için giden heyet krizin ortasında kaldı

14 Ocak 2010 10:36 tsi
Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda maruz kaldığı diplomatik nezaket kurallarıyla bağdaşmayan tavır nedeniyle iki ülke arasında tırmanan kriz, Heron'lar için bu ülkeye giden heyeti de yakaladı.

Yılan hikâyesine dönen ve İsrail'in bir türlü teslim etmediği insansız hava uçakları Heron'larla ilgili sorunu çözmek için salı günü bu ülkeye giden Türk heyeti de krizin ortasında kaldı. Geçtiğimiz hafta Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katıldığı Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ardından, Türk heyetinin 11 Ocak'ta son görüşmeleri yapmak için İsrail'e gitmesi doğrultusunda karar çıkmıştı. Askeri çevrelerden edinilen bilgiye göre, salı günü İsrail'e giden Türk heyeti 15 kişiden oluşuyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda şube müdürü düzeyinde bir yetkili ve yine Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan subaylar heyette yer alıyor. Heyet, İsrail'de Heron'ların Türkiye'nin istediği donanım ve özelliklere sahip olup olmadığını inceleyecek. Heron'lar, teslimattan önce deneme uçuşu yapacak.

Krize dönüşen Heron projesinde, 2004 yılında çıkılan ihale sürecinde İsrail'den 183 milyon dolar bedelle 10 adet insansız hava aracı (İHA) alınacaktı. Fakat İsrail'in Heron'ları istenilen yüksekliğe çıkamadı ve şartnamede yer alan havada kalma süresini gerçekleştiremedi. Heron'lara Aselsan'ın ASELFLİR-300 adı verilen kamera ve hedefl eme sistemi de entegre edildi. İsrailli firma bu sistemin ağırlığından dolayı uçağın yükselme ve havada kalma süresini olumsuz etkilediğini öne sürdü. Karşılıklı suçlamalar devam ederken, Heron'lar da hâlâ teslim edilemedi. İhaleyi kazanan İsrail IUP konsorsiyumuna da yüklü bir ceza kesilecek. Geçtiğimiz hafta yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ardından, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'den bir heyetin teslimat için İsrail'e gideceğini duyurmuştu. Söz konusu heyet, salı günü İsrail'e gitti. İsrail'le patlak veren diplomatik krizin gölgesinde Heron'ların denetimine başlayan Türk ekibinin en geç 15 gün içinde yurda döneceği ifade ediliyor.

zaman



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,652 µs