En Sıcak Konular

'Rusya'nın üçüncü ortağı Türkiye'

14 Ocak 2010 08:56 tsi
'Rusya'nın üçüncü ortağı Türkiye' 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beş bakanla birlikte gerçekleştirdiği Moskova çıkarması, Rusya basınında geniş yer buldu.

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, Rusya'nın Almanya ve İtalya'dan sonra üçüncü ortağının Türkiye olduğunu yazdı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Başbakan Erdoğan'a enerji alanında ilişkilerin derinleşmesi önerisinde bulunduğunu kaydeden gazete, "Ankara Kasım ayına kadar Güney Akım'la ilgili tüm izinleri tamamlayacağı sözünü verdi. Gazprom artık Türkiye'yi Almanya ve İtalya'dan sonra üçüncü ortak olarak görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Peskov: Görüşmeler stratejik ortaklık anlayışında sürüyor

Görüşmelerin stratejik ortaklık anlayışında sürdürüldüğünü kaydeden Rusya Başbakanlık sözcüsü Dmitri Peskov gazeteye yaptığı açıklamada, "Türkiye ile ortak bakanlar çalışması çerçevesinde yeni mekanizma oluşturulması için görüşmelerde bulunuldu. Mart 2009'da bakanlardan oluşan bir çalışma grubu stratejik ortak aksiyon planı üzerinde çalışacak. Grubun çalışmalarının en üst düzeyde desteklenmesi konusunda fikir birliğine varıldı." dedi.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye ile ilgili çalışmaları Kommersant'a değerlendirerek, "Türk şirketleri Almanya ve İtalya gibi stratejik ortaklarımızdan. İş birliğinin çerçevesi ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi. Gazprom, Tuz Gölü'ne inşa edilmesi planlanan yer altı doğalgaz depolama tesisleri inşaatı ile ilgileniyor.

Rus şirketleri Türkiye'deki özelleştirme çalışmaları ile ilgileniyor

Kommersant'a açıklamada bulunan hükümet kaynakları Rus şirketlerin madencilik ya da doğalgaz ulaşım alt yapıları ile ilgilenmediklerini, daha çok Türkiye'deki özelleştirmelerde yer almak istediklerini belirtti. Gazprom'un İstanbul ve Ankara'da bu yıl ihalesi yapılacak dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi çalışmaları ile ilgilendiği kaydediliyor. İgdaş ve Botaş'ın özelleştirme çalışmalarını Rus şirketler yakından takip ediyor.

Türkiye ile Rusya arasında önemli ortaklıklardan birinin de Güney Akım'da sağlanan destek olduğuna işaret eden gazete, "Putin, 10 Kasım 2010'a kadar Ankara'nın tüm izinleri vereceğini söyledi. Gazprom da bölgede sürdürdüğü çalışmaların sonuçlarını Ankara'ya verecek. Çevre ile ilgili çalışmaların yüzde 100'ü tamamlandı. Jeolojik ve teknik çalışmalar da hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Bunların da yüzde 85-90'ı tamam." bilgisine yer verdi.

Samsun-Ceyhan'da oranlar tartışılıyor

Samsun-Ceyhan petrol boru hattına Rus şirketleri Rosneft ve Transneft'in ortaklıkları ile ilgili oran konusunda bir mutabakat sağlanamadığını kaydeden Kommersant, projenin ortaklarından İtalyan Eni şirketi ile birlikte gerçekleşecek üçlü görüşmelerde bunun karara bağlanabileceğine değindi.

Mersin Akkuyu nükleer santral ihalesinin iptal edilmesinin ardından yaşanan süreci değerlendiren gazete, iki ülke arasında imzalanan yeni anlaşma ile ilgili açıklamada bulundu. Kommersant'a göre Türk Park-Teknik'le birlikte Rus Atomstroyexport nükleer enerji şirketi iki ülke devletlerarası anlaşmalar sayesinde yeniden projede yer alabilecek. Gazete Rusya'nın kredi desteği verme, yerel firmaların inşaat aşamasında değerlendirilmesi ve diğer konularda sağlanacak kolaylıkların Rusya'nın avantajlı olduğu konular olduğunu belirtti.

cihan



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,877 µs