Bizim için kriz sona ermiştir | " /> Bizim için kriz sona ermiştir | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu: Bizim için kriz sona ermiştir

14 Ocak 2010 08:42 tsi
Davutoğlu: Bizim için kriz sona ermiştir 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'den gelen özür mektubuyla ilgili soruları cevapladı...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'den gelen özür mektubunun talep edilen unsurları içerdiğini belirterek, "Bu aşamada mesele bizim için çözülmüştür" dedi.

Davutoğlu, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de kaldığı otelde, İsrail'in özür mektubuna ilişkin soruya verdiği yanıtta, Moskova'dan Zagreb'e gelirken mektubun Dışişleri Bakanlığı'na ulaştığını belirterek, "Bizim İsrail'den talep ettiğimiz unsurları ihtiva etmektedir" diye konuştu.

Türk devleti ve diplomasinin çok köklü geleneklere sahip olduğunu, olaylar karşısında vakur bir tavır alma geleneğine de sahip olunduğunu belirten Davutoğlu, "Ancak büyükelçimizin de onurunu temsil eden devletimizin onuru her şeyin üstündedir. Bu onuru korumak bizim asli görevimizdir. Biz bu tavrı, bu perspektiften değerlendirdik ve şu anda bu verilen cevapla bu vakur tavrın karşılığını almış bulunuyoruz. Dolayısıyla bu aşamada mesele bizim açımızdan çözülmüştür" dedi.

Davutoğlu, İsrail'in tutumuyla ilgili süreci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı'nın yakından takip ettiğini belirterek, "Umarım bundan sonra bu tür olaylarla karşılaşılmaz ve ikili ilişkiler uluslararası diplomasi kurallarının gerektirdiği etik çerçevede ve nezaket kuralları çerçevesinde seyreder" diye konuştu.

Şimon Peres mi devreye girdi?

Sorunun çözümünde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in devreye girdiği yönündeki haberlere ilişkin de Davutoğlu, "İsrail iç politikasıyla ilgili yorum yapmak istemem. Bizim için önemli olan devletimize ve devletimizin temsilcilerine gösterilmesi gereken tutumun gösterilmiş olmasıdır. Bu İsrail'de hangi faktörle gerçekleşmiş olursa olsun, aldığımız netice önemlidir" diye konuştu.

Türk büyükelçilerinin bulundukları yerlerde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin onurunu temsil ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "O onuru korumak bizim görevimizdir. Hangi ülkede olursa olsun aynı tepkiyi gösterirdik. Olayın bu biçimde çözümlenmiş olması iyi bir gelişmedir. Kimin katkısı olduğu ikincil konudur" diye konuştu.

Bir soru üzerine Davutoğlu, "Bu gelişmeden sonra, daha önce planlanmış olan Ehud Barak'ın ziyareti bizim açımızdan gerçekleşebilir bir ziyarettir" dedi. Davutoğlu, bütün bu hususların son derece açık sözlülükle ve diplomatik nezaket kuralları içinde görüşüleceğini kaydetti.

İsrail'in Filistin politikasına eleştiri

Türkiye-İsrail ilişkilerinin kapsamlı ilişkiler olduğunu söyleyen Davutoğlu, ancak İsrail'in son dönemde takip ettiği bölge politikasının, özellikle Gazze saldırılarında sivil ayrımı gözetmeksizin yapılan yoğun saldırılarda çok sayıda sivil kaybın olmasının Türk kamuoyunda ciddi infiale sebebiyet verdiğini vurguladı.

Davutoğlu, hükümetin de, daha önce göstermiş olduğu barış yönündeki yoğun diplomatik çabaların bir anlamda bu saldırılar sebebiyle kesintiye uğramış olması nedeniyle haklı bir tepki gösterdiğini belirterek, "Bu tepkiyi göstermeye devam edeceğiz, ta ki, İsrail barışçı bir politika benimseyene kadar" diye konuştu.

cnnturk



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs