En Sıcak Konular

Hillary Clinton, Talat'ı aradı

13 Ocak 2010 22:13 tsi
Talat ve Hristofyas görüşmesinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Tartışmalar olgunlaşma noktasına geldi' dedi. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Talat'ı telefonla arayarak, ABD'nin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafı ile ele aldıkları 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' konusundaki tartışmaların 'olgunlaşma noktasına geldiğini' söyledi.

Talat, 'Tarafların pozisyonları netleşti, kimin nerede kıpırdaması gerektiği belli oldu. Şimdi onları değerledireceğiz. Yeni bir çalışma yapıp, yeni bazı esneklikler göstererek acaba ortak noktalara varabilir miyiz, ona çalışacağız. Yani yapacağımız budur, önümüzdeki dönemde' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çıkış nedeni olan 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' başlığını çeşitli yönleriyle derinlemesine tartıştıklarını ifade ederek, konuyla ilgili tartışmaların bir olgunlaşma noktasına geldiğini kaydetti.

İlk turu bugün tamamlanan yoğunlaştırılmış görüşmelerin son gününde de 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' başlığını ele aldıklarını, daha önce kendilerinin, dün de Rum tarafının bu konuya ilişkin yazılı öneriler sunduğunu anımsatan Talat, Kıbrıs Rum tarafının önerilerinin Türk tarafının önerilerine karşılık olduğunu söylemenin pek doğru olmayacağını ifade etti ve 'bildik Rum görüşleri' değerlendirmesini yaptı.

Talat, Rum tarafının, Türk tarafının önerilerini görüşmelere zemin olarak kabul etmediğini açıkladığını, aynı şeyi kendilerinin de yaptığını vurgulayarak, üç günlük yoğunlaştırılmış görüşmelerde, Yönetim ve Güç Paylaşımı'nı detaylı bir şekilde ele aldıklarını aktardı.


-'İKİNCİ TURDA SONUÇ ALMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'-

'Sonuç olarak, konuyla ilgili tartışmalar aslında bir olgunlaşma noktasına geldi' diyen Talat, verilen arada kendi içlerinde değerlendirme yapacaklarını ve yoğunlaştırılmış görüşmelerin ikinci aşamasında sonuç almak için çalışacaklarını bildirdi.

Bu süreçte önemli ve yoğun bir çalışma yaptıklarını, öncelikli olarak Türkiye ile Kıbrıs sorununun çözümünü isteyen uluslararası unsurların sürece desteğini aldıklarını anlatan Talat, bunun kedisini heyecanlandırdığını ve Kıbrıs'a yönelik uluslararası ilginin yükseldiğini kaydetti.

Talat, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temaslarında, Kıbrıs konusunu önemli bir gündem maddesi yapmasının, Türk tarafının Kıbrıs sorunun bir an önce çözümünü, ciddiyetle ve samimiyetle istediğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Yoğunlaştırılmış müzakereler ve uluslararası ilginin artırılması çalışmaları birlikte düşünüldüğünde, müzakere sürecinin önemli bir dönemecini aştıklarını ifade eden Talat, ikinci aşamada, özellikle Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunda sonuca varmayı umduklarını söyledi.

Talat, temsilcilerinin gelecek hafta bir araya gelerek, 'ciddi şekilde olgunlaştırdıkları hususları değerlendireceklerini' kaydetti.

Talat, bir soru üzerine, 'AB' ve 'Ekonomi' başlıklarını ikinci tur yoğunlaştırılmış görüşmelerde ele almayı umduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde Ankara ziyaretinin olabileceğini söyledi.


-CLİNTON İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ-

Cumhurbaşkanı Talat, başka bir soru üzerine , ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın dün akşam telefonla kendisini aradığını açıklayarak, 'ABD'nin konuya olan ilgisinin yükseldiğini gösteren bir telefon görüşmesiydi' dedi.

Clinton'ın, ABD'nin her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade ettiğini ve cesaretlerini kutladığını aktaran Talat, Clinton'a ilgisi nedeniyle teşekkür ettiğini ve özellikle uluslararası ilginin Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkısı olacağını anlattığını kaydetti.

Uzun bir müzakere sürecinden sonra, yoğunlaştırılmış müzakerelerin sonuç verme imkanının oldukça yüksek ve Kıbrıs Türk tarafının kararlı olduğunu, mutlak sonuç almak için çalışmaya devam edeceğini anlattığını ifade eden Talat, bu teşvikinin özellikle Kıbrıs Rum tarafına yönelik olduğunu söylediğini belirtti.

Talat, Clinton'la görüşmesinde, Kıbrıs Türk tarafının çözümü samimiyetle istediğini ve bunu ispat ettiğini, Kıbrıs Rum tarafının da çeşitli avantajları nedeniyle, kendileri kadar çözüme ihtiyaç duymayabileceğini, bu nedenle ciddi şekilde teşvik edilmelerin yararlı olacağını düşündüğünü anlattığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'ın Atina'ya yapacağı ziyareti de önemli gördüklerini sözlerine ekledi.

Üç gün süren yoğunlaştırılmış görüşmelerin ilk turunu bugün tamamlayan liderler, ikinci tur yoğunlaştırılmış görüşmeleri 25, 26 ve 27 Ocak tarihlerinde yapacak.

aa



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs