En Sıcak Konular

Yakış: Çelikkol'a yapılan hareket çok çirkin

13 Ocak 2010 20:13 tsi
TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, ''Türk ve İsrail milletlerinin orta yol kanaati neyse, o doğrultuda ilişkilerimizi sürdürmeye devam etmemiz lazım'' dedi.

Yakış, Türkiye'nin Tel Aviz Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yönelik ''yakışıksız davranış'' konusunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yakış, ''Orada diplomatik kurallara en aykırı olan şey, Sayın Dışişleri Bakan Yardımcısının İbranice 'bakın ben nereye oturttum, el sıkışmadık' gibi sözler söylemesidir. Sadece bu söz, son derece çirkin olduğu için, bunun üzerinde durulmalı. En aykırı olan hareket o'' diye konuştu.

Kendisinin Dışişleri Bakanlığı yaptığı sırada, telefon görüşmesi veya masasının üzerinde çok gizli belgeler olması halinde, misafirleri kapıda 1-2 dakika beklettiğini belirten Yakış, Çelikkol'un kapının önünde bekletilmesi görüntülerinin abartıldığını, bu bekletilmenin büyük bir nezaketsizlik gibi gösterilmesine gerek olmadığını savundu.

Çelikkol'un, alçak sandalyeye oturtulması konusuna da değinen Yakış, şunları söyledi:

''İçeride alçak sandalyede oturtulması, kötü niyetle yapılmış olduğu için çirkin. Birçok yere gittiğim zaman, eşit düzeydeki sandalyede oturmadım, mekan müsait değilse, aynı seviyede sandalye bulunamamışsa, yüksek yerlerde de oturduğum olmuştur. Sandalyelerin boyunu ölçemeye kalkışmamışımdır. 'Hangisi iğreti duruyor' diye sorsanız, uzun koltuk, makam koltuğu gibi, karşısındakilerin oturdukları daha iğreti gibi duruyor. Kötü niyetle bunu yapmış olduklarını söylemiş olmaları çirkindir. Çelikkol'a herhangi bir yer gösterilmeden oturması istenseydi, belki rahat olduğu için aynı yere oturabilirdi.''

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un, Büyükelçi Çelikkol ile tokalaşmamasını da doğru bulmadığını anlatan Yakış, şunları kaydetti:

''Anladığımız kadarıyla bir mizansen yapmışlar. Bir bakan yardımcısının buna tenezzül etmesini katiyen doğru bulmuyorum. Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın, bunu bu şekilde takdim etmesi yanlıştır. Türk halkı ve İsrail halkı birbirlerine ihtiyacı olan halklardır. Halkların arasında da herhangi bir sorun olduğunu kabul etmiyorum. Çünkü, iki halk birbirine çok saygılı halktır. İsrail'deki bir aşırı eğilimli partinin mensubu bakan, Dışişleri Bakan Yardımcısı olmuş. Dolayısıyla onların söylediklerine takılıp, Türkiye-İsrail ilişkilerinin bundan olumsuz etkilenmesine izin vermemek lazım. İsrail'de de hem Dışişleri Bakanı'nın hem de Yardımcısı'nın yaptıkları eleştiri konusu oldu. O bakanların kanaatlerine göre değil, Türk milletinin ve İsrail milletinin orta yol kanaati neyse, o doğrultuda ilişkilerimizi sürdürmeye devam etmemiz lazım.''

Yakış, Ayalon'un, kişisel özür dileme girişiminde bulunmasına ilişkin de ''Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın söylediği bağlayıcıdır. Bakanlık sıfatının dışında söylediğini belirtirse, o kendisini bağlar. Bunlar, ülkeler arasındaki ilişkileri etkiler'' dedi.

Diplomatların gittikleri ülkelerin dilini bilmelerine ilişkin soruyu da cevaplandıran Yakış, ''Büyükelçilerin ve her düzeydeki diplomatların gittikleri ülkelerin dilini bilmeleri çok büyük bir avantajdır. Ama özellikle İbranice gibi sadece İsrail'de kullanılan bir dili düşünürseniz, diplomatların sadece orada kullanabilecekleri dili öğrenmeye teşvik edilmesi zordur. Arapça, Farsça, Almanca gibi her yerde lazım olacak meslek memurları için önü açık bir dil değil'' karşılığını verdi.
 
zaman



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs