En Sıcak Konular

Papandreu, Erdoğan'ın mektubuna cevap verecek

13 Ocak 2010 19:44 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, çok kısa bir süre içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubuna cevap vereceğini söyledi. Başbakan Papandreu, Atina'daki Zappion Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Papandreu, 4 Ekim 2009 tarihinde iktidara gelen PASOK hükümetinin ilk yüz gününü değerlendirdiği basın toplantısı üç saat sürdü. Yaklaşık 50 soruyu cevaplandıran ve Yunan televizyonlarından canlı verilen konuşmasına kısa bir değerlendirme ile başlayan Papandreu, daha sonra soruları cevaplandırdı. Papandreu'ya yöneltilen soruların tamamına yakınını ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize ilişkin olması dikkat çekti.

Erdoğan'ın iki ülkeyi ilgilendiren konuları bir paket halinde dile getirdiği mektubuna ne zaman cevap göndereceğine ilişkin bir soru üzerine Papandreu, "Çok kısa süre içerisinde cevap vereceğim." dedi. İki ülke arasındaki yeni diyalog sürecine "olumlu cevap vereceğini" kaydeden Papandreu, "Sadece olumlu cevap vermekle kalmayacağım, tekliflerim de olacak." dedi. Erdoğan'la önümüzdeki süreçte bir görüşme olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Papandreu, "Erdoğan'la görüşme yapmaktan korkmuyorum. Bizim kendi gündemimiz var. Onların kendi gündemleri var." diye belirtti. Papandreu, mektubunda Yunanistan'ın öncelikleri arasında bulunan Kıbrıs, Ege kıta sahanlığı, Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler ile diğer konuları dile getireceğini ifade etti.

GEÇMİŞİN GÜNAHLARINI ÖDÜYORUZ

"Büyük değişikliklerin şimdi mi hiçbir zaman mı yapılması konusundaki ayrımda, biz şimdi cevabını veriyoruz." diyen Başbakan Yorgo Papandreu, 2010'un büyük değişikliklerin yapılacağı bir yıl olacağını vurguladı. 2010 yeni vergi sistemi, sosyal güvenlik politikalarındaki problemlerin giderilmesi ve siyasi sistemde belediyelerin yeniden yapılandırılması ile seçim yasasında yapılacak iyileştirmelerle büyük reformların gerçekleşeceği bir yıl olacağının altını çizdi. Papandreu, 2010 yılında göçmenler için çıkarılacak yeni yasayla, yasal göçmenlerin haklarının korunacağını da belirtti.

Yunanistan'ın içerisinde bulunduğu sorunların kökeninin ülkenin yönetim biçiminden kaynaklandığını ifade eden Papandreu, "Şimdi bizim krizden çıkış ve işler bir yöne ilerleyebilmemiz için sorumluluğu yüklenmemiz gerekiyor." diye konuştu.

PASOK hükümetinin ilk 100 gününde her şeyin çözümlenmediğini bazı yanlışlar da yapıldığını belirten Papandreu, "Sadece hareket etmediğin zaman yanlış yapmazsın." şeklinde kaydetti. Ülkenin içinde bulunduğu sorunların kolay olmadığını kaydeden Papandreu, "Yunan halkı, bizi topyekün değişiklik ve reformlarda bulunmak için seçti, bunu da yapmakta kararlıyız." ifadelerini kullandı. Yunan başbakan, düşük gelirliler ile fakirleri ise koruyacaklarını söyledi. KDV oranlarının artırılmayacağını açıklayan Papandreu, IMF'den kredi alınacağına ilişkin iddiaları da reddetti.

Problemlerin aşılması için yapacakları değişiklik ve alacakları önlemler konusunda itirazlar olabileceğini de dile getiren Papandreu, "geçmişin günahlarını ödedikleri" tespitinde bulundu. Yunan halkını alınacak radikal önlemler konusunda desteklemeye ve umutlu olmaya davet eden Papandreu, ülkenin krizden çıkması için gösterilen çabalara halkın katılımı ile yaratıcı eleştirilerde bulunmaları çağrısı da yaptı.

cihan

 

 



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,141 µs