En Sıcak Konular

Büyükelçi: Terk eder giderdim

13 Ocak 2010 19:15 tsi
Büyükelçi: Terk eder giderdim 
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un tavrıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Çelikkol, "Sayın Bakan Yardımcısının, yarattığı mizansenin bir parçası olarak, İsrail basınına İbranice söylediklerini, İngilizce olarak söyleme cesaretini bulamadığı anlaşılıyor" diye konuştu.

Büyükelçi Çelikkol, "İsrail Dışişlerinde böyle bir mizansen yaratılıp, aslında yaşanmamış bir olayın kendi kamuoyuna sanki olmuş gibi, farklı bir şekilde yansıtılmaya çalışılmasının da herhalde dünya diplomasisinde kolay rastlanılan bir davranış olmadığını" kaydetti. Çelikkol, "Daha önce diplomatlık yapmış bir bakan yardımcısının sandalyelerin boyu ile iştigal etmesi ve bunun kendisine üstünlük sağladığını düşünmesi, en basitinden bir ilkelliktir" dedi.

Edinilen bilgiye göre, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, aslında Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ile tamamen nezaket ziyareti çerçevesinde bir görüşme yapacaktı. Ancak daha sonra toplantının 11 Ocak'a alındığı ve toplantı yerinin de parlamento olduğu bildirildi.

Büyükelçi ve yanındakiler parlamentoya geldiklerinde, Ayalon'un bir yardımcısı Türk heyetine Ayalon'un odasına kadar eşlik etti. Kapıda sadece bir dakika süreyle bekleyen Büyükelçi ve beraberindekiler, hemen içeri alındı.

Söz konusu bir dakikalık süre de bekleyen basın mensuplarına görüntü almaları için yeterli oldu. Ayalon, Türk heyeti mensuplarını ellerini sıkarak karşıladı, daha sonra da odanın küçük olması nedeniyle, dışarıda bekleyen gazeteciler, ikişer kişilik gruplar halinde içeri alındı. Ayalon, bu sırada, "Kusura bakmayın, burası çok küçük, bir dahaki seferde sizi Dışişlerindeki odamda ağırlarım" dedi.

Asıl mizansenin kapıda bir dakikalık geciktirme süresiyle başladığını belirten Büyükelçilik yetkililerine göre, mizansenin diğer parçasında da Ayalon'un gazetecilerden birinin sorduğu soruya İbranice cevap vermesiyle yaşandı.

Ancak, Ayalon gazetecilerin ayrılmasından sonra Büyükelçi ve arkadaşlarına "Kurtlar Vadisi" dizisiyle ilgili konuyu açtı, "bu dizideki sahnelerin rencide edici olduğundan ilişkileri bozacağından" bahsetti. Büyükelçi Çelikkol ise diziyi kendisinin görmediğini, aslında muhatabının da olmadığını, çünkü özel bir televizyon kanalında yayınlandığını söyledi.

Görüşmenin de bu şekilde, oldukça saygılı bir ortamda tamamlandığına dikkati çeken Büyükelçilik yetkilileri, "El sıkışıp ayrıldık, hatta Ayalon, Büyükelçiye (Savunma Bakanı Ehud) Barak ile birlikte giderseniz, dönüşte de bir ara görüşelim" dediğini de kaydettiler.

Olayın, Kudüs'ten ayrıldıktan sonra, basında yayımlanan haberlerle ortaya çıktığını belirten Büyükelçilik yetkilileri, "Washington'da diplomatlık yapmış bir kişinin, böyle sandalyelerden medet umarak, ortaya sadece İsrail bayrağı yerleştirerek, kendi kamuoyuna toplantının gerçekleştirilişinden daha farklı bir mesaj vermeye çalışması, ancak çok ilkel bir davranışın göstergesidir" diye konuştular. Yetkililer, İsrail'de hangi seviyede olursa olsun diplomatların Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerinde masaya bayrak konulması diye bir adet veya teamülün bulunmadığının da altını çizdiler.

Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol da, "söz konusu toplantıda, kendilerine aynı sözlerin İngilizce söylenmesi halinde durumun ne olacağı" sorusuna, "O toplantı orada biter, terk eder giderdim" diye konuştu.

Bu arada, Türkiye Büyükelçiliği, olayın ortaya çıkmasından bu yana çok sayıda, sadece ülkedeki Türk kökenli Yahudilerden değil, yüzlerce İsrail vatandaşından tepkilerini dile getiren telefon, faks ve e-posta mesajları almaya devam ediyor.

İsrail parlamentosundaki bazı milletvekilleri, yazarlar, basın mensupları ve sanatçılar da Büyükelçiliği arayarak üzüntü ve rahatsızlıklarını dile getirmeyi sürdürüyor.

Bu tavrın Tel Aviv'deki diğer yabancı ülkelerin diplomatik temsilcileri arasında da büyük rahatsızlık yarattığı ifade ediliyor. Büyükelçilik temsilcileri, "olayın İsrail diplomasisine büyük darbe vurduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, birçok diplomatik kaynak, özellikle İsrail ile arasında gerginliklerin bulunduğu bazı ülkelerin temsilcileri, olaydan duydukları şaşkınlığı ve endişeyi dile getirirken, bundan sonra İsrail Dışişleri Bakanlığındaki ziyaretlerinde nasıl bir sahneyle karşılaşacakları konusunda temkinli olmaları gerektiğinin altını çizdiler. Yabancı misyon temsilcilerinin bazıları, "Demek ki, bundan sonra fotoğrafçıların nereden, nasıl resim aldığına kadar dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konuda ortak bir endişe var" derken, yaratılan mizansenin İsrail diplomasisine de büyük darbe vurduğunu belirttiler.

aaa




Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs