En Sıcak Konular

BDP'den ilginç önerisi

13 Ocak 2010 17:42 tsi
Meclis'e girişleri olaylı olan BDP'den tartışma yaratacak öneri... BDP'li vekil bu kez kimliklerdeki o hanenin kalkmasını istiyor.

Barış ve Demokrasi Partisi Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, aile kütüklerinde bulunması gereken kişisel bilgiler arasından ''din'' ibaresinin kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Halis, Nüfus Hizmetleri Kanununda bir fıkranın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklif, ''Aile kütüklerinde bulunması gereken kişisel bilgiler'' arasında yer alan 'din' ibaresinin kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, Anayasanın 24. maddesinde, ''Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz'' ibaresinin yer aldığı anımsatıldı.

Gerekçede, Nüfus Hizmetleri Kanununda, ''Nüfus cüzdanına bireyin dini de yazılır'' hükmünün bulunduğu belirtilerek, ''Bu durum, bireyi, dini inancını ve kanaatini açıklamaya zorlamadır. Dolayısıyla, düşünce, din ve vicdan özgürlüğünün engellenmesidir. Nüfus cüzdanlarına dinin zorunlu olarak yazılması anayasaya aykırılık gösterdiği gibi, Türkiye'nin imza koyduğu başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi olmak üzere birçok sözleşmeye de aykırıdır'' denildi.

Anayasanın 2. maddesinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğuna işaret etmesine rağmen, Türkiye'deki siyasi yapılanmanın karakterinden, başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, kurumların ve kadrolarının niteliğinden, devletin Sünni-İslam yönünün baskın olduğunun görüldüğü savunuldu.

Gerekçede, ''Böyle olunca da ülkemizdeki farklı din ve inançların kendilerini açığa vurmaları, özgürce ibadet etmeleri, kendilerini özgürce tanımlamaları da zor bir hal alır. Başta, kendilerini sadece Alevi olarak tanımlayan, tanımlamak isteyen Aleviler olmak üzere, farklı din ve inanç sahiplerinin bir hukuksuzlukla karşılaştıkları söz konusudur. Bu durum, Anayasa'ya, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Nüfus Hizmetleri Yasasının 7/1-e fıkrasının kaldırılması demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti için zorunludur'' görüşüne yer verildi.

 

 



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs