En Sıcak Konular

Basın Konseyi'nden şaşırtan uyarı

13 Ocak 2010 12:29 tsi
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'i bir yazısından dolayı uyardı.

Konseyden yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Kurulun AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen adına avukatı Sabriye Dursun tarafından Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in 10 Ekim 2009 tarihli köşe yazısının ''Edibe Sözen yersen diyor'' alt başlıklı kısmıyla ilgili yapılan şikayet başvurusunu değerlendirdiği belirtildi.

Şikayet başvurusunda, Bayer'in ''Prof. Dr. Edibe Sözen'e özellikle hakaret kastıyla hareket ettiği'', haberin kaynağını göstermeden haber yapmasının yasalara aykırı olduğu ve bu suretle Basın Meslek İlkeleri'nin 4, 6 ve 12. maddelerinin ihlal edildiği ileri sürülerek gerekli işlemin yapılmasının istendiği vurgulandı. Yalçın Bayer'in şikayete ilişkin yanıtını kurula vermediği de kaydedildi.

Açıklamada, şikayeti değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulunun şu kararı aldığı vurgulandı:

''Şikayet konusu yazının, yazarın öznel görüşlerini ve değer yargılarını yansıtan bir köşe yazısı olduğu tespit edilmiştir. Yazar bu değer yargılarını dile getirirken başka bir yazara ve ismini belirtmediği bir akademisyene atıf yapmıştır.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, şikayetçi vekilinin, gazetecilerin haber kaynaklarını hukuken açıklamak zorunda oldukları yönündeki beyanının, Basın Yasası'nın 'Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz' şeklindeki 12'nci maddesine aykırı olduğunu tespit etmiştir. Tüm gazetecilerin haber kaynaklarını saklama hakkı bulunmaktadır ve bu hak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince de kabul edilmektedir.

Yazarın Ahmet Hakan'ın yazısına atıf yaptığı ancak bu yazıda geçen bazı ifadeleri değiştirerek kullandığı tespit edilmiştir. Yazıda tırnak içine alınarak kalın harflerle kullanılmış olan 'uzun kulaklarıyla' ifadesinin Edibe Sözen'i okuyucu gözünde küçük düşüreceği tespit edilmiştir. Ayrıca bir akademisyene atfen kullanılan 'namusu kurtulmuş olur' ifadesinin de Prof. Dr. Edibe Sözen'i küçük düşüreceği sonucuna varılmıştır.

Yalçın Bayer'in gönderilen düzeltme ve cevap metninin bir kısmını yayımlandığı ancak yayımlanan metnin gönderilen metinle farklılıklar içerdiği dikkate alındığında, cevap hakkının iyi niyet çerçevesinde değerlendirilmediği tespit edilmiştir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle gazeteci Yalçın Bayer'in Basın Meslek İlkeleri'nin 4 ve 16. maddelerini ihlal etmesi sebebiyle 'uyarılmasına' oy çokluğuyla karar verilmiştir.''

AA 



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs