En Sıcak Konular

Yunanistan güven vermiyor

13 Ocak 2010 11:51 tsi
Eurostat'ın yetkilileri, Yunanistan'ın ekonomiye ilişkin verilerini güvenilmez buluyor...

Eurostat, Yunanistan İstatistik Ofisi NSSG'nin ekim ayında AB yetkililerine gönderilen finans verilerinde politik müdahale olduğu şikayetinde bulunduğunu bildirdi. NSSG, şu anda Yunanistan Maliye Bakanlığının kontrolünde bulunuyor.

Bakanlık ise sorunla ilgili Yunanistan'ın önceki muhafazakar hükümetini suçlarken, istatistiki güvenirliğin ve şeffaflığın suistimal edildiğini belirtti. Bakanlık NSSG'yi bağımsız yapmak için reformlar planladıklarını ifade ederken, herhangi bir tarih vermedi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, iktidarı 4 Ekim'de devralan mevcut hükümetin, ülkenin kredibilitesini onarmayı hedeflediğini, güvenilir istatistik verilerin önemini farkında olduğunu belirtti.

Öte yandan, Eurostat Yunanistan'da ekonomik verilere ilişkin zayıf muhasebeyi de suçlayarak, sosyal güvenlik, hastane borçları ve hükümet ile devlet şirketleri arasında anlaşmalar konusunda hala azımsanmayacak sayıda cevaplanmamış soru olduğunu kaydetti.

Yunanistan, ekim ayında 2009 bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12,5'i olduğunu açıklayınca piyasalarda şok etkisi yaratmıştı. Çünkü bahar aylarında 2009 yılı bütçe açığı yüzde 3,7 olarak tahmin edilmişti.

Eurostat, hesaplarda, maksatlı yanlış bildirim olduğunu, faiz ödemelerinde, AB hibelerinde, ödenmemiş hastane borçları ve swap varlık silme verilerindeki hatalara dikkati çekti. İstatistik ofisi, sorunlar çözülmedikçe, Yunanistan'ın bütçe açığı ve borcunun güvenilirliğinin hala kuşkulu olacağını kaydetti.

aa



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,652 µs