En Sıcak Konular

Piyasada ilaç yok, tehlike yolda

13 Ocak 2010 11:36 tsi
Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Burhanettin Bulut, sağlıkta artan harcamalar nedeniyle ilaç fiyatlarında indirim yapılmasıyla, birçok ilaç firmasının piyasaya ürün vermediğini ileri sürerek, “Kanser, hipertansiyon gibi önemli hastalıkların ilaçlar

Devletin sağlıkta tasarruf etmeye çalıştığını, firma yetkililerinin ise son fiyatlamalarla, bazı ürünlerin maliyetlerin altına düşüldüğü gerekçesiyle piyasaya ilaç vermediğini anlatan Bulut, bu tablonun halkı mağdur ettiğini savundu. Aralarında kanser ve hipertansiyon gibi hastalıklarda kullanılanların da bulunduğu 120 kalem ilacın piyasada bulunmadığını vurgulayan Bulut, bazı ilaçların eş değerlerinin de olmaması nedeniyle ölümcül sonuçların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile imzaladığı sözleşmeyi tek taraflı fesih ettiğini açıklamasının üzerinden bir ay geçtiğini, 16 Ocak’tan itibaren eczanelerin, SGK’lılara ilaç veremeyeceğini bildiren Bulut, bu durumun da halkın ilaca ulaşımını engelleyeceğini ileri sürdü. Başkan Bulut şunları söyledi:

“Bizim isteğimiz iki taraflı masaya oturulması ve anlaşma sağlanması. İzlenen yanlış politikalar nedeniyle şu anda çoğu sonu ölümle biten hastalıkların tedavisinde kullanılan 120’yi aşkın ilaç piyasada yok. Firmalar ilaçları eczanelere vermiyor. Sebebi de ithal ettiklerini yada ürettikleri ilacı maliyetini bile kurtarmayacak şekilde satılması. İlk aşamada ilaç yokluğu eczane depoları dolu olduğu için hissedilmedi. Tüm bunlar eczanelerin ilaç bulmasını zora sokuyor. Ne depolar ne de üreticiler ilacı bu fiyatlardan satmak istemiyor. Bu durum sürerse, üretimin de ötesinde yurtdışından getirilen ve burada muadili (eş değeri) bulunmayan bazı ilaçların ithalatı durdurulabilir. O zaman da sorun daha büyük boyutlara ulaşır.”

Kanser, hipertansiyon, migren gibi hastalıklarda kullanılan birçok ilacın eşdeğerinin de bulunmadığını vurgulayan Burhanettin Bulut, ilaç firmalarının çok kararlı olduğunu, ısrarlara rağmen eczanelere ilaç vermediklerini söyledi. Eczacılar ilaç almak için depocuları aradığında, şirketlerin bu fiyatlarla satış yapma şanslarının olmadığının dile getirildiğini anlatan Bulut, hükümetin sağlık politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Atilla Tanyeli, hastanelerde de ilaç sıkıntısı yaşanmasının yakın olduğunu belirterek, kanser tedavisi gören hastalar için bunun çok büyük risk taşıdığını söyledi. Şu anda bulunmayan ithal ilaçlar yerine eş değerlerinin alındığını belirten Prof.Dr. Tanyeli, “Birkaç hafta içinde eşdeğerlerini de bulamayacağız, bazı ithal ilaçlarınsa eşdeğerleri zaten yok. Bir iki haftaya kadar büyük sorunlar yaşanabilir. Bu hastalar için ilaca ulaşamamak, ölümle sonuçlanabilir. Erken tanı ve tedavi diye bağırırken, hastanın ilaca ulaşmasını engellemek anlamsız. Kanser tedavisinde 3 günlük ilaç gecikmesi hastalığın 2 misli ilerlemesi ve direnç kazanması anlamına gelirken, tedavi de bu süreçte geriliyor” diye konuştu.



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs