En Sıcak Konular

Her emekli yüzde 60 zam alacak

13 Ocak 2010 10:02 tsi
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarısı konunun uzmanı isimler tarafından masaya yatırıldı.

Sunuculuğunu Bugün TV Genel Yayın yönetmeni Tarık Toros’un yaptığı Merkez Siyaset programına katılan sosyal güvenlik uzmanları Türkiye’de 10 yıl öncesine nazaran bu alanda kayda değer iyileştirmelerin yapıldığını ancak bazı teknik sorunların hala çözülemediği doğrultusunda fikir beyan etti.

Ali Tezel, Sadettin Orhan, Resul Kurt ve Ramazan Yıldız’ın konuk olduğu, Türkiye’nin kangrenleşmiş sorunlarından sosyal güvenlik yasası ve emeklilik meselesinin masaya yatırıldığı program hararetli tartışmalara sahne oldu. Program konuklarından Star gazetesi yazarı Resul Kurt, dünyanın hiçbir sosyal devletinde bir başbakanın çıkıp emekli maaşlarındaki artış oranını açıklaması gibi bir olayın görülemeyeceğini bunun bazı noktalarda hala daha mesafe kaydedememiş sosyal devlet görüntüsü olduğunu söyledi.

ZEKİ MÜREN DE BİZİ GÖRECEK Mİ?’

Resul Kurt, Türkiye’nin 10 yıl öncesine göre sosyal devlet anlayışında gözle görülür ilerleme kaydettiğini ancak hala bazı teknik konuların halledilemediğini söyledi. Kurt ‘Türkiye’de vatandaş hakkını nasıl arayacağını bilmiyor işin acı tarafı bilgiyi vermek zorunda olan, bilgi sahibi olması beklenen kişiler de konulardan bihaber. Bundan 10 yıl önce denseydi ki evden 5 dakikada ne kadar prim yatırmışsın emekli olmana ne kadar kalmış anında bir tuşa basıp göreceksin, ‘Zeki Müren de bizi görecek mi?’ anlayışı hakimdi. Ancak o gün bunları söyleyenler mahcup oldu’ dedi.

SÜPER EMEKLİLİK BELİMİZİ BÜKTÜ

Resul Kurt, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın 1991 yılına gelene kadar bütçesinde gözle görünen bir açık olmadığını ancak zamanın politikacılarından Süleyman Demirel’in iktidara gelir gelmez hayata geçirdiği ‘Süper emeklilik’ projesiyle mevcut sorunların baş gösterdiğini ve sorunların günümüze kadar çığ gibi büyüyerek bu noktaya geldiğini belirtti.

SİGORTA ASGARİ ÜCRETTEN ÖDENİRSE 65 YAŞINA GELSEN DE FARK ETMEZ

Sosyal güvenlik uzmanları Türkiye’de nerdeyse organize hale gelmiş bir sigorta kaçağının olduğunu vurgu yaptı. Birçok şirketin üst düzey çalışanlarını dahi asgari ücretten maaş alıyormuş gibi gösterip vergi kaçırdığını iddia eden uzmanlar bu durumda 65 yaşında emekli olunsa da alınacak maaşın devede tüy mahiyetinde kalacağını ifade etti.

HER SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ YÜZDE 60 ZAM ALACAK

Sosyal Güvenlik yasa tasarısı kanunlaştıktan sonra mevcut emekli maaşı 1298 TL’den az olan her SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşına seyyanen yüzde 60 civarında zam alacak. 1298 TL ve üzeri olanların ise yüzde 4 ve yüzde 20 arasında maaş zammı tahakkuk edecek.

bugün




Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,304 µs