En Sıcak Konular

DTP’liyi sakin dinleyelim

0 0 0000 00:00 tsi


Türkleri ve Kürtleri karşı karşıya getirmek için çeşitli komploların kurulduğu endişesi çok insanda var. DTP il başkanı da bunu farklı ifade ediyor olabilir. Hemen vatan hainliği söylemlerine girip, otomatik tepkisel başlıklar atmak yerine anlamaya çalışmak ve o lafların barışı amaçlayan yönlerini ortaya çıkarmak bizim işimiz olmalı

Beklenen oldu ve “Kerkük’e yapılacak bir saldırıyı Diyarbakır’a yapılmış sayarız” diye konuşan DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu’ya şaşırtıcı olmayan bir tepki geldi. Biz dahil, adamı ‘hain’ şeklinde konumlayan başlıklarla verdik olayı. Sonunda DTP il başkanı tutuklandı.

Söylenenler hayli sevimsiz ve tepki vermemiz de normal görülebilir ama bu ülkede bir gün huzura kavuşacaksak, bu tür laflara otomatik tepki vermeyi aşmayı öğrenmemiz gerekecektir. Denilenleri sakin ve farklı anlamaya çalışırsak ortaya değişik bir görüntü çıkabilir çünkü. Türkiye’nin kendi sınırları dışındaki Kürtlere silahlı müdahalesinin ülke içindeki Kürtlerin tepkisine yol açacağını söylemek belki de bir tehdit değildir. Sadece gerçeğin tespit edilmesi ve söylenmesidir. Türkiye’de Türkleri ve Kürtleri karşı karşıya getirmek için çeşitli oyunların oynandığı, komploların kurulduğu endişesi çok insanda var. DTP il başkanı da bu endişeyi farklı laflarla ifade ediyor olabilir. Hemen vatan hainliği söylemlerine girip, otomatik tepkisel başlıklar atmak yerine anlamaya çalışmak ve o lafların barışı amaçlayan yönlerini ortaya çıkarmak bizim işimiz olmalı. Bunun sinyalini de veriyor adam. Diyor ki; “Biz Türkiye’nin Kürtlerle çatışmaya girmesinden ziyade, Türk devletinin Kürtlere dostluk eli uzatmasını istiyoruz.”

Konuşmanın bu bölümü bizim de aynen altına imza atacağımız laflardır. Bugüne kadar durmadan çatışıldı, binlerce aile acı çekti ve analar acılarını yaşıyor şimdi. Sadece bu mesele yüzünden acılı, hüzünlü bir toplum olduk. Biliyorum ki; Kuzey Irak’taki Kürtler, Türklerle dostluk, kardeşlik ve işbirliğini çok arzuluyor. Bölgeye yatırımlar için giden Türk şirketleri işte bu nedenle büyük ilgi ve sevgiyle karşılanıyor. Kuzey Irak’ta teröre bulaşmamış Kürt gruplarla kurulacak ekonomik temelli iyi ilişkiler emin olunuz ki; uzun dönemde PKK unsurlarının tecrit edilmesine yol açacaktır.

Ancak Türkiye’nin bölgeye silahlı müdahalesi barışa giden yolu daha da kapatacak ve ileride daha büyük acıların, yeni kan dökmelerin önünü açacaktır. DTP’li il başkanının sözlerini ben bu açıdan okudum. Gayet tabii aynı sözleri milliyetçi tepkiyle, kabadayı edası ile dinlemek, tepki vermek çok daha rahatlatıcı ve kolay. Sinirlenmeden, kolay yola kaçmadan bu işi çözümlememiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin Kürt meselesi hayli karmaşık ve çetrefillidir. Güçe başvurularak çözülecek boyutu çoktan aşmıştır.

Ben gazeteye gelen fotoğraflarda her defasında bayrağa sarılmış şehit cenazesi görmekten artık bıktım. Her fotoğrafın, bir ailenin yüreğine basılmış yara damgası olduğunu biliyorum. Sadece kızıp ‘size gününüzü gösteririz’ diyenler hemen her savaşın bedelini gençlerin ödediğini görsünler lütfen. Yeni söylemlere, korkusuz fikirlere ve tartışmaya gerek var. DTP il başkanını ‘vatan haini’ diye damgalayıp rahatlamak hiçbir işe yaramaz. Onunla diyaloğa girmeliyiz, bazı dediklerinden dersler çıkarmalıyız, bazı laflarının yanlış olduğunu ona anlatmalıyız. Unutmayalım ki; Türkiye’de kan dökülmesini isteyenler, her olayı buna vesile saymaya hazır olanlar var ne yazık ki... Uzun yıllardır yan yana, barış içinde yaşamaya alışmış aklı başındaki Türkler ve Kürtler bu girişimlere izin vermeyecektir. Ben buna inanıyorum.

Akşam



Bu haber 180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs