En Sıcak Konular

Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı başladı

11 Ocak 2010 22:31 tsi
Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı Iğdır Kültür Sarayında başladı. Iğdır Valiliği ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde iki gün sürecek olan toplantıya İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour'la birlikte iki ül

Iğdır Valiliği ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde iki gün sürecek olan toplantıya İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour'la birlikte iki ülkenden çok sayıda üst düzey bürokrat katıldı.

Toplantının basına açık bölümünde konuşan Iğdır Valisi Saffet Karahisarlı, Türkiye İran arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Sınır Ticaret Merkezinin açılmasının Iğdır için ne kadar önemli ise Maku için de o kadar önemli olduğunu bildirdi.

Iğdır halkı ve iş adamlarının, Boralan Sınır Kapısı'nın bir an önce açılmasınını arzuladıklarını ifade eden Karahisarlı, şunları söyledi: ''Bu kapının açılması bizim de en büyük amacımızdır. Ancak Boralan Sınır Ticaret Merkezi'nin açılması ikili ilişkilerin ilerlemesinde yeterli olmayacaktır. Bunun yanında iki ülke arasında Sınır Ticaret Merkezi ile birlikte Dilucu Bölgesinde gümrük kapısının açılmasını istiyoruz. Dilucu Bölgesinde bulunan gümrük müdürlüğü alanımız çok elverişlidir. Karasu üzerinde bir köprü yapılması halinde Dilucu gümrüğümüz, gümrük binalarımız hem Nahcıvan'a hem de İran'a hizmet verecek konumdadır. Hudut kapısının açılması durumunda başta İran, Nahcıvan ve ülkemiz olmak üzere komşu ülkelerin bir araya geleceği kültürlerinin buluştuğu bir sinerji merkezi oluşturacaktır. Karasu nehri üzerine bir köprü yaprak hem Nahcıvan'a hem de İran'a ortak giden bir yol inşa edeceğiz.''

- BÜYÜKELÇİ HOSSEİNPOUR -

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour ise ekonomi ve ticaretin, ilişkilerin temel taşını oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bugün Türkiye İran sınırının sıfır noktasına gittik. İncelmelerde bulunduk. Bu görüşmelerin dördüncüsü artık uygulamaya geçmeliyiz. Tarih boyunca ticareti ilişkilerimiz vardı. Şimdi sınır illerimizde ticareti aktif hale getirmeliyiz. Sınır bölgesi ticarette öncü güç demektir. Öncelikle serbest sanayi bölgesi kuracağız. Bu ortak sanayi bölgesi ile iki ülke insanı kazanacaktır. Biz tarihte yeni bir sayfa açtık, ilk defa Iğdır'a 51 kişilik bir üst düzey heyetle geldik.''

-3 ÜLKE İLE SINIRI OLAN İL-

Iğdır Ticaret ve Sanayi odası başkanı Kamil Aslan, toplantıda yaptığı konuşmada, 3 ülkeyle sınır olan Iğdır'ın az rastlanır coğrafi ve stratejik öneme sahip bir il olduğunu belirtti.

Bölgede en büyük tır filosuna sahip Iğdır'dan yılda 136 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Aslan, kağıt üzerinde açık fakat kapalı olan Boralan Sınır Kapısı'nın bir an önce açılmasını istediklerini kaydetti.

Aslan, ayrıca serbest ortak sanayi bölgesinin Iğdır'da kurulmasının 4 ülke insanına katkı sağlayacağını kaydetti.

Urumiye Ticaret ve Sanayi Madenler Odası Başkanı Hasan İntizar ise kendilerinin de Boralan Sınır Kapısı'nın açılmasını beklediklerini, söz konusu kapının açılması durumunda sınır illerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

İntizar, ayrıca sınır bölgesindeki tellerin kaldırılmasını, sınırlardan giriş çıkışların serbest olmasını arzuladıklarını belirterek, ''ABD kendi sınırında olan ülkelerle 32 milyon dolarlık ticaret yapıyor. Bizde ise aynı dindeniz bizim aramızdaki ticaret maalesef çok az. Iğdırlı tüccarlar İranlı tüccarlarla ortak fuarlar düzenlemelidir'' diye konuştu.

İran'ın Solmaz Bölgesi Milletvekili ve Türkiye İran Parlamentolar arası Dostluk Gurup Başkanı Ali Ekber Aghaei de, ticaretin karşılıklı olarak artması için çaba gösterdiklerini belirterek, ''Sınır ticaretini geliştirmeliyiz. Biz serbest sanayi bölgesinin kurulmasını kabul etmiş durumdayız. En son sözü bakanlar söyleyecektir. Biz 550 kilometrelik sınırımızda bulunan her ilde bir serbest bölgenin kurulmasından yanayız'' dedi.

İranlı Milletvekili Süleyman Caferzade de Türkiye-İran Maku Serbest Bölge oluşturulması çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

Türk milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Mehmet Hanafi Alır, Abdulkerim Aydemir ve Ali Güner ise, konuşmalarında, İran Türkiye ilişkilerine değinerek, serbest bölgenin bir an önce kurulması gerektiği üzerinde durdular.

Milletvekili Güner, 1988 yılından beri kağıt üzerinde açık görünen fakat kapalı olan Boralan Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması gerektiğini vurgulayarak, ''Iğdır bugün tarihi bir günü yaşıyor. İran dünyanın 7 cazip ülkesinden biridir. Kardeşlik bağlarımız daha çok geliştirmeli, serbest sınır bölgesinin Iğdır, İran, Nahcıvan'ı da kapsayacak şekilde ele almalıyız'' diye konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Zaman



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs