En Sıcak Konular

Almanya'da ekonomi 2013'ten önce toparlanmayacak

11 Ocak 2010 17:44 tsi
Deutsche Bank'ın 20 yıl boyunca baş ekonomistliğini yapan Norbert Walter, Alman ekonomisinin 2013 yılından önce 2008 seviyesine dönmeyeceğini iddia etti.

2009 yılı başında yaptığı ekonomik büyüme tahminlerini de eleştirilen Walter'ın yıl sonunda haklılığı ortaya çıkmıştı. Krizle birlikte işletmelerin yeni ürün satın almak yerine depolarındaki malzemeleri kullandıklarını bunun da krizin artmasına neden olduğu belirten Walter, devletin müdahaleleriyle ekonominin tekrar yoluna girdiğini ancak kriz öncesi seviyeye en erken 2012 veya 2013 yılında ulaşılabileceğini kaydetti.

Ekonominin gittikçe globalleştiğini hatırlatan Walter ekonominin üst kurullar vasıtasıyla kontrolünün de ancak uluslararası mekanizmalarla olacağını vurguladı. Anayasayı koruma mahkemesinin ve Alman bürokrasisinin sınırı aşan meselelerde dar görüşlü davrandığını iddia eden Walter, ABD dahil hiçbir ülkenin krizle birlikte ortaya ekonomi sorunlarını tek başına çözemeyeceğine işaret etti. Almanya'nın iç tüketimini artırarak ekonomik krizi aşamayacağını iddia eden ekonomist Walter ayrıca artan emekli nüfusun alım gücünü her geçen gün yitirdiğine dikkat çekti. Almanya'nın sadece ihracat yaparak ekonomik gelişim gösterebileceğini kaydeden Walter çocuk sahibi olmayan veya çocuğuna iyi bir eğitim imkanı sağlamamış yaşlıları da emeklilerin alım gücünün düşmesinin müsebbibi olarak gösterdi.

ABU DABİ ALMANYA'DA YATIRIM PEŞİNDE

Dünyanın en büyük devlet yatırım şirketi Abu Dabi Yatırım İdaresi (ADIA) Başkanı Şeyh Ahmet bin Zeyd El Nahyan Almanya'da yatırıma değer pek çok işletme bulunduğunu belirtti. Almanya'nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Handelsbaltt'a konuşan El Nahyan, yüz milyarlarca Euro olduğu tahmin edilen yatırımlarının yüzde 35 ila 50'sini ABD'ye yüzde 25 ile 35'ini Avrupa'ya yüzde 10 ile 20'sini Asya'ya yüzde 15 ile 25'inin de kalkınmakta olan ülkelere yaptıklarını açıkladı. Hiçbir şirkete yüzde 5'ten daha büyük oranda ortak olmadıklarını açıklayan Şeyh Ahmet hiçbir zaman yatırım yaptıkları şirketin yönetimine karışmadıklarını kaydetti. 1976 yılından beri faaliyette olan ADIA'nın yatırımlarını uzun vadeli yaptığını belirten Şeyh Ahmet bin Zeyd El Nahyan ekonomik krizi zamanında tahmin ederek sorunlu sektörlerden erken çıktıklarını vurguladı. Almanya'nın otomobil, kimya ve makine sanayinde dünyanın en iyileri arasında olduğuna dikkat çeken Şeyh Ahmet Almanya'da aradıkları şartlara haiz şirketlere kriz sonrası dönemde yatırım yapacaklarının işaretini verdi.



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,551 µs