En Sıcak Konular

BDP'li Kaplan: "Değişmek zorundayız"

11 Ocak 2010 17:28 tsi
BDP'li Kaplan: Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Demir Çelik, “Dün de DTP Türkiye partisiydi, bugün de BDP Türkiye partisi. Ama dün bir kısım önceliklerinden dolayı bunu uluslararası siyaset arenasına taşıyan rolünü doğru oynayamadı” dedi.

BDP Genel Başkanı Çelik, BDP Grup Başkanı Nuri Yaman ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan gazetecilerle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

Beyoğlu'ndaki bir restoranda, Doğu Ergil, Ethem Mahçupyan, Nabi Yağcı, Nuray Mert ve Oral Çalışlar'ın da aralarında bulunduğu köşe yazarlarının katılarak görüşlerini ifade ettiği toplantıda, BDP'nin siyasi vizyonu ve güncel meselelere bakışı değerlendirildi.

BDP Genel Başkanı Çelik, “Kapatılan DTP ile BDP arasındaki farkın” sorulması üzerine, seçim, siyasal partiler yasası, parti kapatılması gibi sorunların ülkenin gündemini işgal ettiği ve her seferinde kapatılma riskiyle karşı karşıya kalan bir geçmiş söz konusu olduğu için DTP ile aynı misyondan gelen bir siyasal geleneğe sahip olduklarını anlattı.
Çelik, “Ama biz günümüzü 20 yıl önceki argümanlarla anlayamayacağımız gerçeğinden hareketle bugüne dair bugünün argümanı olmasını istiyoruz. Dün de DTP Türkiye partisiydi bugün de BDP Türkiye partisi. Ama dün bir kısım önceliklerinden dolayı bunu uluslararası siyaset arenasına taşıyan rolünü doğru oynayamadı. Yetersiz kaldı. Biz onun oynanması gerektiğini altını çizerek, kendimizi daha hazır görüyoruz” diye konuştu.

“Biz değişmek zorundayız” diyen BDP Şırnak Milletvekili Kaplan da “En hızlı değişen partiyiz. Kadın temsiliyeti en yüksek oranda olan partiyiz. Ancak Türkiye'de her şey ilginç bir biçimde bizden beklendi. Meclise girdiğimiz ilk gün kabul edilmedik. Değişik sözlere, fikirlere tahammülü bekliyoruz. Statükocu anlayışın değişmesi gerekmiyor mu? Yeni söylemlere karşı korkunç bir kapalılık var. Meclis konuşamıyor. Parlamentoda 4 tane dargın lider var. Bir kez olsun bir çay içip ülke sorunlarını konuşamadılar. Böyle konuşmayan bir Mecliste, sürekli saldırı ve kendini koruma psikolojisi içinde politika yapıyoruz” dedi.

GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞININ KURULMASI

Toplantıda sivil ve demokratik anayasa talebi, askeri vesayetin kaldırılması konularını gündeme getiren BDP'liler güvenlik müsteşarlığı kurulmasının asker polis arasında bir gerginlik doğurabileceği ileri sürdü.

AB katılım ortaklığı belgesinde, jandarma ve polisin modernize edilmesinin söz konusu olduğuna işaret eden Kaplan, “Şu an poliste belli görüşlerin hakimiyetinin oluşması, arkasından bu silah yasası ile ağır silahlara kavuşmasının sağlanması ve güvenlik müsteşarlığının kurulması asker-polis arasında bir çatışma, gerginlik gibi bir süreci yaşatabilir” diye konuştu.

Enerji anlaşmalarının özünde Kürt sorununun çözümünün yattığını öne süren Hasip Kaplan, enerji kaynaklarının İran, Irak ve Suriye dahil Kürt coğrafyasında olduğunu söyledi.

BDP Grup Başkanı Yaman da Türkiye'de siyasetin askeri vesayet altında olduğunu iddia etti.

A.A.



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs