En Sıcak Konular

İran Dışişleri Bakanı Mutteki Suriye'de

11 Ocak 2010 16:24 tsi
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, bugün Suriye'ye gelerek bazı resmi temaslarda bulundu.

Suriyeli meslektaşı Velid El Muallim'le görüşen Mutteki, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad tarafından da kabul edildi. Mutteki Şam'da ayrıca Lübnan'dan gelen Hizbullah yetkilisi Hüseyin Hac Ali ile bir araya geldi. Mutteki'nin Suriyeli yetkililerle görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselelerin de ele alındığı belirtildi.

Mutteki, Şam'da uçaktan iner inmez yaptığı açıklamada Suriye ile İran arasındaki iyi ilişkilere dikkat çekerek, Suriyeli yetkililerle gerçekleştireceği görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra, bölgesel konuları ve özellikle Filistin'deki son gelişmeleri değerlendireceğini söyledi. Mutteki ardından ilk olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. Halk Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konular değerlendirdi. Görüşmenin öncelikli gündem maddesini ise Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma süreci oluşturdu.

Mutteki Esad ile yaptığı görüşmenin ardından Şam'da bulunan İran Büyükelçiliğinde Lübnan'dan gelen Hizbullah temsilcisi Hüseyin Hac Ali başkanlığında bir heyeti kabul etti. Basının sadece görüntü almasına izin verilen görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Mutteki ardından Şam'da bulunan Filistinli grupların temsilcileri ile bir araya geldi. Yoğun bir trafik eşliğinde Suriye temaslarını sürdüren İran Dışişleri Bakanı Mutteki son olarak Suriyeli Mevkidaşı Velid El Muallim ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı konutunda gerçekleştirilen görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Şam'da bulunan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyarette, El Fetih ile Hamas arasında büyük ölçüde uzlaşma sağlandığını ifade etmişti. Meşal, ardından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'i ziyaret ederek Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma süreci hakkında görüş alışverişinde bulunmuştu.

Mutteki'nin Şam ziyaretinin, El Fetih ve Hamas arasında uzlaşma sağlanacağı yönündeki açıklamalardan sonra gerçekleşmesi dikkat çekiyor. İran ve Suriye'ye yakınlığı ile bilinen Hamas ile Mısır ve Suudi Arabistan'a yakın olan El Fetih arasındaki uzlaşma ilgili gelişmeler bölgedeki dengeler açısından da önem taşıyor

Cihan



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs