En Sıcak Konular

Yeni bir 'beatiful mind' vakası

11 Ocak 2010 11:48 tsi
Yeni bir 'beatiful mind' vakası Bir haberde bu kadar haber olmaz! iyibilgi Ankara

Türkiye’de pek fazla kamuoyuna sunulmadı ve doğal olarak üzerinde pek durulmadı ama.. Olay şu ki, ABD’de 73 yaşında Walter Sartory isimli bir yaşlı ölü olarak bulundu.

Normalde bir başka ülkeden gelen böyle bir haber çok fazla ilgi çekmez. Çekmedi de. Ancak bu haberin detayları, daha doğrusu genel hatları bile aslında herkesin ilgisini çekecek noktalar içeriyor.

Önce haberi verelim. Ve değişiklikler de hemen başlasın: “Kaybolduktan sonra yanmış cesedi boş bir arsada bulunan emekli nükleer bilimci Walter Sartory’nin(73) ölümüyle ilgili yardımcısı Willa Blanc suçlanıyor.”

Görüldüğü gibi daha spot da bile a) Yanmış yani öldürülmüş biri, b) ve o kişinin “nükleer bilimci” olduğunu gösteren satırlar var.

Ama daha bu başlangıç. “Nükleer bilimciyi temizlikçisi mi öldürdü?” başlığıyla servis edilen haberin cümleleri arasında gezmeye devam edelim.

“Atom bombası projesi için gizlice inşaa edilen ABD’nin en büyük laboratuvarı Tennessee’s Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda 30 yıl çalışan nükleer bilim adamı trajik bir cinayete kurban gitti.”

Şimdi haber ve durum daha da garipleşmiş olmalı. Çünkü adı geçen laboratuar, hiç detaylarına girmeyeceğiz, meraklısı hemen bu ismi herhangi bir arama moturuna  sorgulatabilir, (öneri: ‘oakridge national labs’ olarak arayınız.) aklınıza gelen günümüzün her netameli konusunda çalışmalar yapıyor.

“Ulusal güvenlik, süper bilgisalarlar, iklim değişiklikleri, enerji, biyolojik sistemler, nötron bilimi, nanoteknoloji, dolu…”

“Hımm” diyebilirsiniz ama daha başındayız. Sartory, “Nükleer silahlar üzerine yoğunlaşan, üç patent, bir ödüle sahip. 1992 yılında emekli olduktan sonra Kentucky’daki evine kapanmış.”

Yani aslında o bir dahi. Ve yine aslında o bir şizofren hastası. Ve yine gariptir, haberi orada da burada kaleme alanlar, bunun bir “beatiful mind” vakası (hatırladınız değil mi o meşhur filmi) olduğunu görmemişler. 

Bunu da geçelim.. “Özel bilgisayar sistemiyle uzayda yaşam keşfetmeye çalışan bilim adamı geçen şubat ayında kayıplara karıştı.”

“Pes” demek zorundayız. Çünkü bu apayrı bir konudur ve görülüyor ki artık “yabancı yaşam formları” da haberin içindedir. (Ayrıca özel bilgisayar sistemleri ile uzaylı arama tekniği hayli eskidir ve bir çok bağlantı gerektirir. Tıpkı uzayı “dinleme” de olduğu gibi.)

Yine bitmedi. Sartory ortadan kaybolunca arkadaşları merak edip, polise bildiriyor. Cesedi yanmış olarak İndiana eyaletinde bulunuyor. (O da ayrı konu!)

Polis bilim adamının tek gördüğü kişi olan yardımcısı Willa Blanc’ı (48) gözaltına alıyor.

Dikkat; “Polise göre karmaşık bir matematik hesabı kullanarak emekli maaşını borsada katlayan ve 14 milyon dolarlık servete konan Sartory ölmeden önce bilgisayar şifresiyle servetinin kontrolünü Blanc’a vermiş.”

Demin pes dediğimiz için bir şey diyemiyoruz artık ama bu nedir? Nasıl bir matematik hesaptır ve kimlerin elindedir?  (İddiaya göre işte o bilgisayarların şifresi yardımcısındaymış?!)

Bitirelim… “Corvette marka otomobil ile gezen, 210 bin sterlinlik harcama yapan Blanc’ın oğluyla birlikte bilim adamını öldürdüğü düşünülüyor.”

İşte içinden çıkamadığımız nokta budur ve bu haberdeki tüm sırlardan daha büyüktür: Haberi yazan ve servis eden kaynaklar neden “sterlin” hesabı yapıyor?



Bu haber 1,722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,714 µs