En Sıcak Konular

Kuzu: 'DTP'nin kapatılmasında bir çıkarımız yok'

10 Ocak 2010 21:34 tsi
AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''AK Parti olarak DTP'nin kapatılmasında bir çıkarımız yoktur'' dedi.

Taksim Point Otel'de ''Türkiye Küçük Millet Meclisi'' adlı girişim tarafından düzenlenen ''DTP, Parti kapatma ve Anayasa Mahkemesi'' toplantısında konuşan Kuzu, parti kapatmanın ikinci Dünya Savaşı ile ortaya çıkan bir uygulama olduğunu, buna Almanya ve İspanya'daki parti kapatmaları örneğinin verilebileceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti, Refah Partisi ve DTP'ye ilişkin davalarda Venedik Kriterlerine yöneldiğini dile getiren Kuzu, AK Parti davasındaki 400 küsur konuşmanın hiçbirinde şiddete çağrı olmadığını, en son DTP davasında ise AİHM kararlarını Anayasa Mahkemesinin göz ününe aldığını ifade etti.

Kuzu, ''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı parti kapatmada çok meraklı. Parti kapatma sebepleri bizde tek tek sayılmış, ama Anayasa Mahkemesi bazen yorumda taşkınlık yapabiliyor'' dedi.

Şiddet, şiddete çağrı ve organik bağ var ise partinin kapatılabileceğini söyleyen Kuzu, ''AK Parti olarak DTP'nin kapatılmasında bir çıkarımız yoktur. Siyasi partiler devletin organı değildir. Siyasi partiler serbest kuruluşlardır. Yargı evvela kendi görevini yapıyor mu? İmza atan hakim kendi telefonunun dinlenmesine karar vermiş, 367 rezilliğinin arkasında hukuk mu var? Van Cumhuriyet savcısının atılmasında hukuk mu var?'' diye konuştu.

-UFUK URAS-

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise Meclis'in, çözümlerin adresi olarak gösterilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, DTP'nin kapatılması kararının AİHM'den döneceğini savundu. Uras, ''Ahmet Türk de söyledi; gerekçeli kararda gerekçe olarak gösterilen maddelerin yüzde 90'ına yakınının davası sürüyor'' diye konuştu.

Demokrasi ve özgürlüğün herkesin özlemi olduğunu anlatan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da işçilerin sendikal taleplerine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Örneğin 'Anayasayı değiştirilelim' diyoruz. Bunlar konuşulur, tartışılır, ama mevcut Anayasanın bir maddesi dileyene dilediği bir sendikaya üye olma hakkı veriyor, peki olabiliyor mu? İşçilerin sendika hakkında talepleri olunca işten çıkarılıyor. Hali hazırda mevcut Anayasa dahi yeterince uygulanmıyor. Sivil toplum örgütleri yeterince örgütlü mü? Toplum örgütlü değilse nasıl özgür birey olacak? Toplumun örgütlülüğü yoksa edilgen, sessiz ve sakin, mürit olmuş bir toplumsal grup haline gelir.''

aa



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,971 µs