En Sıcak Konular

Rusya-Belarus: Anlaşma yok!

10 Ocak 2010 16:04 tsi
Rusya'nın Avrupa'ya petrol sevkiyatını gerçekleştirdiği Drujba petrol boru hattında kriz büyüyor.

Belarus önceki yıllarda olduğu gibi Rusya'dan aldığı tüm petrolün vergisiz olmasını isterken, aksi durumda transit hattan aldığı ücreti artırmakla tehdit ediyor. Ancak Moskova sadece iç tüketimde kullanılacak petrolün vergisiz olmasında ısrarlı.

Belarus Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Aleksander Timoşenko basına yaptığı açıklamada, Belaruslu yetkililerin Rusya ile yaptıkları görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını ifade etti. Belarus Başbakan Yardımcısı Vladimir Samaşko başkanlığındaki Belarus heyeti Moskova'dan ayrılırken, tarafların müzakerelerin sürdürülmesinden yana oldukları belirtiliyor.

Rusya Enerji Bakanlığı sözcüsü İrina Yesipova, Rusya'nın vergisiz petrol arzı konusunda avantajlı bir anlaşma sunduğunu, ancak Belarus'un daha fazla istediğini iddia etti. Yesipova Belarus üzerinden gerçekleşen petrol sevkiyatının da devam ettiğine dikkat çekti.

Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Rusya yönetiminde bir kaynak, Belarus'un yerel tüketim miktarı olan 6,3 milyon metrik ton petrolün vergisiz olmasını kabul ettiğini, bunun üzerindeki miktarın ise vergilendirilmek istendiğini söyledi. Kaynağa göre, Belarus 30 milyon metreküp petrolü vergisiz almak istiyor. Aksi durumda, Belarus Avrupa'ya sevk edilen Rus petrolünden aldığı 3,9 dolarlık transit ücretini 45 dolara çıkaracak.

Rusya 2009 yılında Belarus'a 25 milyon metrik petrol sevk ederken, Minsk bunun sadece 5-6 milyon metrik tonunu iç tüketimde kullandı. Rus enerji uzmanlarına göre, Belarus'un Rus petrolünü yeniden ihracından elde ettiği kazanç 1,8 milyar doları aşmış durumda.

Rusya ile Belarus arasında devam eden petrol krizi Almanya ve Polonya'da endişe ile karşılanıyor. Her ne kadar sevkiyat kesilmemiş olsa da Almanya petrol ihracatının yüzde 15'ini, Polonya ise yarıdan fazlasını bu hat üzerinden gerçekleştiriyor. Herhangi bir kriz durumunda Belarus'un bir haftalık stoku bulunuyor.

cha



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,346 µs