Mardin mesajı | " /> Mardin mesajı | "/>

En Sıcak Konular

Dünyaya Mardin mesajı

10 Ocak 2010 09:16 tsi
Dünyaya Mardin mesajı
Uluslararası alanda kurulacak yeni düzenin felsefesinin Mardin'in “kadim kültürüne” dayanması gerektiğini belirten Davutoğlu, “7 ayrı din, 7 ayrı kültürün yaşadığı Mardin, dünya barışına ışık tutacak zenginliğe sahiptir” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 27 büyükelçi ile Mardin çıkarması yaptı. İkinci Büyükelçiler Konferansı Değerlendirme Toplantısı için Mardin'e gelen Davutoğlu, “Mardin'in dünya'nın yükselen yıldızı olacağını” söyledi. Uluslararası alanda kurulacak yeni düzenin felsefesinin Mardin'in “kadim kültürüne” dayanması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Bugün küresel düzenin bir felsefeye ihtiyacı var. Eğer bugün -ki o gün çok uzak değil- bu uluslararası düzenin kurulması için bir çaba sarfedilecekse felsefe anlamında Mardin'in ruhunu anlamaları lazım bunu yapanların. Çünkü Mardin o organikliğini, o ruhu yaşatan bir şehir” dedi.

HER YOL MARDİN'DEN GEÇSİN

Davutoğlu, Mardin'i “medeniyetlerin hülasası olan şehir” olarak nitelendirerek şöyle konuştu:

“Kökü sığ olanın gölgesi de sığ olur. Niçin çınarı seçmiş atamalarız. Çünkü kökü derindir, kolay sökülmez. Gölgesi geniştir. Gölgelik olduğunda mezhep, ırk, din ayrımı gözetmez çınar ağaçları. Medeniyet kuran şehirler vardır; Atina gibi. Medeniyetlerin kurduğu şehirler vardır; Bağdat gibi. Birçok medeniyetlerin kurduğu şehirler vardır; İstanbul gibi, bugün New York gibi. Bir de Medeniyetlerin hülasası, özeti olan şehirler vardır; Biblo medeniyet şehri... herhalde o Mardin olurdu”.

Kadimin anlamının “Başlangıcı herhangi bir hesapla tespit edilemeyecek kadar eski olan” olduğunu da hatırlatan Davutoğlu,”7 ayrı din, 7 ayrı kültür yaşar Mardin'de. Hedefimiz tekrar Mardin'i bölgenin merkezi haline getirmek. Her yol Mardin'den geçsin, her yol Mardin'e uğrasın istiyoruz” diye konuştu.


Kebabına pişti oynandı

Mardin'in tarihi çarşısını gezen Müsteşar Yardımcıları Selim Yenel, Hakkı Akil ve Tan, 18 yaşındaki Mehmet Yerkes ile pişti oynadılar. Piştiyi kazananlara yöresel Cartlak Kebabı ısmarlandı. Şehir turu sırasında Müsteşar Yardımcısı Akil de, çarşıdan aldığı bir poşuyu başına bağlayarak dolaştı.

Tarihi Erdoba Konağı'nda gazetecilerle yemek yiyen büyükelçiler Mırra içtiler ve garsondan Mırra içme ritüelini öğrendiler.


Washington'a atanan Tan sokak süpürdü

Washington Büyükelçisi olarak atanan Müsteşar Yardımcısı Namık Tan, Latifiye Camii'nin bahçesindeki kırahathanede çay içerek, Mardinlilerle sohbet etti. Daha sonra Pazar esnafının dertlerini dinleyen Büyükelçi Tan, 4 mandalina satın aldığı manava 100 TL verdi. Ardından sokağı süpüren bir öğrenciye yardım etti.

yenişafak



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,600 µs