En Sıcak Konular

CHP heyeti Selendi'de

8 Ocak 2010 15:10 tsi
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ile CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, bir kahvede başlayıp Romanlar ile ilçe halkının karşı karşıya geldiği olaylara sahne olan Manisa'nın Selendi İlçesi'nde inceleme yap

Milletvekili Ersin, “Milletin kafası bozuk. Benzer olayları dikkate aldığımızda Türkiye'de tehlikeli bir gidiş söz konusu” dedi.

Milletvekilleri Ahmet Ersin ile Şahin Mengü, sabah saatlerinde Selendi İlçesi'ne gelip CHP İlçe Başkanlığı'nda vatandaşların sorunlarını dinledi. Milletvekilleri daha sonra Selendi Kaymakamı Selim Palamut'u makamında ziyaret etti. Milletvekili Ahmet Ersin, şunları söyledi:

“Olayları incelemek için geldik. Olayı insan hakları yönüyle değerlendiriyorum. Edirne, Erzincan, Çanakkale'de de bu tip olaylar yaşandı. Benzer olayları dikkate aldığımızda Türkiye'de tehlikeli bir gidiş söz konusu. Güvenlik güçlerine, yasalara, adalete güven kalmadığının işaretidir bunlar. Gelişen bu olaylar, milletin kafasının bozuk olduğunu gösteriyor. Bir yandan ekonomik sorunlar, bir yandan açılımlar milletin kafasını karıştırıyor. Yerel olumsuzluklar da toplu tehlikeyi doğuruyor. Aslında yargıya güvenmek gerekir. Toplum bunalımda. İlk izlenimim, burada zamanında önlemlerin alınmadığını gösteriyor. Eğer kolluk güçleri gerekli önlemleri zamanında alsaydı. Bu olaylar yaşanmazdı. İnsanlar, kendi işini kendi görmek gibi bir duyguya kapılmazlardı.”

Milletvekili Mengü ise “Etnik çatışma olmadığını anladık. Bu mutluluk verici. Ülkenin bu noktaya gelmesi rahatsız edici. Ancak devletin ilçelerindeki kolluğun gücünü arttırması gerekir. Buradaki gibi iyi bir niyet olmasa, daha büyük olaylar yaşanabilirdi. Önleyici önlemlerin eksik olması bu olayı doğurmuş” diye konuştu.

CAN KAYBI OLMAMASI SEVİNDİRİCİ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Palamut ise, olayın en sevindirici yanının can kaybı olmaması olduğunu söyledi.

Kaşmakam Palamut, “Tüm birimlerimiz olayların büyümemesi için can siparane mücadele etti. Sağduyulu davranarak olayların önüne geçtik. Hiçbir şekilde ayrım yapmamız söz konusu değil. Burada Roman mahallesi diye bir yer söz konusu değil. Herkes içiçe yaşıyor. Belediye Başkanı'nın da olayı körüklemesi gibi bir durum yok. Otuz senedir burada üç aile yaşıyor. Toplamda 10 hane bunlar. Diğerleri çadırlarda göçebe hayatı yaşıyor. Onları yerleşik hayata geçirmek için yıllarca çalıştık. Selendi'nin bu şekilde anılmasını istemiyoruz” diye konuştu.

SELENDİLİ ÖFKELİ

Selendi'de yaşanan olayları genellikle kahvehanelerde değerlendiren ilçe sakinleri ise, yaşananlara, haksız eleştirilere isyan etti. Her zaman Romanların yanlarında olduklarını, her türlü hayrı kendilerine yaptıklarını ancak karşılığını alamadıklarını dile getiren vatandaşlardan emekli öğretmen Ethem Demirci, “Roman kadınlar, bellerinde tabancayla geziyorlardı. Bizde ise kör bıçak bile yoktu. Onların yaptıkları baskılar yüzünden burayı terkeden aileler bile var. Son yaşananlar insanlık adına tasvip edilecek bir şey değil. Ancak Selendi'yi vahşi göstermek yanlış” dedi.

İsmail Ekim de, “Biz ırk ayrımı yapmadık. Ancak onların gitmesiyle rahatladık. Geri dönseler bile huzur kaçar. Onların da yaşam hakları var. Ancak geri dönseler kendileri rahat edemezler, huzursuzluk yaratır” dedi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Bu arada Selendi Belediye Başkanı MHP'li Nurullah Savaş, Roman vatandaşların kendisine yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Savaş, şunları söyledi:

“Halkı hiçbir zaman isyana teşvik etmedim. Anonsu da Kaymakam Palamut'un istediği üzerine yaptım. Manisa Valisi ilçeye geleceğinden dolayı halkı Hükümet Konağı'nın önüne toplamak amacıyla yaptırdım. Burada sağduyulu olmalarını istedik. Araçların belediye iş makinalarıyla parçalanması konusundaki iddiayı da kabul etmiyorum. Bu olayda Manisa Valisi ilçeye girdiği sırada araçlardan bir tanesi yol üzerindeymiş. İlçeye geldiğinde bu aracın yol ortasından kaldırılması talimatı verdi. Biz de ilçemizde vinç veya kurtarıcı olmadığı için belediye iş makinasıyla aracı yol ortasından kaldırdık. Zaten olayların başladığı saatlerde ilçe dışındaydım.”



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,282 µs