En Sıcak Konular

Basın toplantısında açıkladı: "Devlet bizim en büyük ortağımız"

8 Ocak 2010 14:54 tsi
Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş Genel Müdürü Turhan Talu, sektörde yaşanan problemin kökeninde çok yüksek ve sektörün ödeyemeyeceği bir vergi kaleminin bütçede yer alması ve Gelir İdaresi'nin “biraz da zorlamayla” fiyat artışıyla

Talu, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de sigara pazarında üç fiyat kategorisi bulunduğunu, toplam pazarın yüzde 20,5'ini üst fiyat, yüzde 23,3'ünü orta fiyat ve yüzde 56,2'sini düşük fiyat kategorisinin oluşturduğunu, Philip Morris'in geçen yılı yüzde 43 pazar payıyla tamamladığını söyledi.

Rakamlardan bahsederken ciroları konuşmanın yanıltıcı olabileceğine dikkati çeken Talu, “Ben para mutemediyim. Bakkallar aracılığıyla tüketicilerden topluyorum, devlete ödüyorum. Bende kalan pek birşey yok” dedi.

Hükümetin sigara şirketinin “ana ortağı” olduğunu ifade eden Talu, “Çünkü cironun yüzde 78'i hükümetin. Dolayısıyla hükümet bizim en büyük ortağımız. Orada yapılacak herhangi bir hata, anlaşmazlık yüzde 22'si kalan yerde olağanüstü sıkıntılar yaratıyor. Sabancı küçük ortak, Philip Morris hükümetin biraz büyük ortağı, esas ortağı Maliye ve Gelir İdaresi” diye konuştu.

Eski vergilerle yüzde 58 olan nispi vergi oranının yeni vergilerle yüzde 63'e, paket başına 2,05 lira olan maktu verginin de yeni vergilerle 2,65 liraya çıktığını hatırlatan Talu, alt fiyat kategorisinde vergiyi tüketiciye yansıtma rakamının KDV ile birlikte 75 kuruş olduğunu kaydetti. Şirketin bunu tüketiciye yansıtamadığını ve “sineye çektiğini”, bunun da sürdürülebilir bir durum olmadığını belirten Talu, dolaylı vergilerin muhakkak tüketiciye yansıtılmak zorunda olan vergilerden oluştuğunu söyledi.

Turhan Talu, maktu vergilerin fiyata bağlı değil oransalla beraber kullanıldığı bir vergi sistemi olmasını arzuladıklarını vurguladı.

“ŞİRKETLERE KALAN 4-4,5 MİLYAR LİRA CİVARINDA”

Türkiye'de adetsel bazda sigara pazarı büyüklüğünün 107,8 milyar olduğunu, paket olarak da 5,4 milyar paketlik bir büyüklüğün tahmin edildiğini ifade eden Talu, sektörün 2009 yılı ÖTV ve KDV'den oluşan toplam tahmini vergi katkısının üst fiyat kategorisinde 4 milyar 249 milyon lira, orta fiyat kategorisinde 3 milyar 752 milyon lira, düşük fiyat kategorisinde 5 milyar 654 milyon lira ve ucuz fiyat kategorisinde 1 milyar 504 milyon lira, toplamda ise 15 milyar 159 milyon liralık bir vergi katkısının söz konusu olduğunu anlattı.

Yapılanların piyasanın dengesini bozmadan, kaçağı ve sahteyi “hortlatmadan” yapılması gerektiğinin altını çizen Talu, 2008 yılında devletin toplam vergi gelirlerinin 168 milyar 87 milyon lira olduğunu, tütün mamulleri ÖTV'sinin toplam vergi gelirlerinin yüzde 7'sini oluşturduğunu, Philip Morris'in ödediği ÖTV'nin tütün mamulleri ÖTV'sinin yüzde 49'u kadar olduğunu ve şirketin ödediği verginin toplam vergi gelirlerinin yüzde 4'üne denk geldiğini hatırlattı.

Talu, Türkiye'de sigara pazarının toplam perakende değerinin 20,6 milyar lira olduğuna işaret ederek, “20,6'dan 15,2'yi çıkardığınızda şirketlere kalan miktar 4-4,5 milyar lira civarındadır” dedi.

“BÜTÇEDE SEKTÖRDEN ALINACAK ÖTV TUTARI 16,4 MİLYAR LİRA”

2010 bütçesinde sektörden alınacak ÖTV tutarının 16,4 milyar lira, KDV miktarının da 3,9 milyar lira olarak hedeflendiğine dikkati çeken Talu, şöyle konuştu:

“2010 yılı bütçesinde gelinecek rakamı onlara gösterdik. Hiçbir şey yapmadığınız takdirde 14,8 milyar lira sektörden alabileceğiniz, sektörün vereceği rakamdır. Fakat onlar bütçeye 16,4 milyar liralık ÖTV geliri koydular. Arada çok ciddi fark var. Bakın böyle olduğunda 'sektörün olağanüstü fiyat artışı alması lazım. Bu, tüketicinin ödeme gücünün çok üzerinde olacaktır, kaybı kaçağı artıracaktır' dedik. Gelir İdaresi otomatikman olaya matematiksel bakıyor. '16,4'ü yapmak için herkesin fiyatının nereye çıkması lazım?' Çarpıyor, bölüyor, yüzde 30 fiyat artışı yapmamız lazım diyor. Şu andaki problemin kökeninde çok yüksek ve sektörün ödeyemeyeceği bir vergi kaleminin bütçede olması ve Gelir İdaresi'nin biraz da zorlamayla fiyat artışıyla onu almaya çalışması var. Şirketler, fiyat artışı yapmadığı takdirde bu rakamın olması mümkün değil.”

Hürriyet



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,576 µs