En Sıcak Konular

Yargı teslim alınmak isteniyor

8 Ocak 2010 14:11 tsi
Yargı teslim alınmak isteniyor Anayasa değişikliği tartışması büyüyor. MHP'nin ardından CHP'den de AK Parti'nin referandum teklifine sert eleştiriler var.

Hükümetin referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili önerisi üzerine başlayan, “Anayasa değişikliği geliyor” tartışmalarına, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da katıldı. Referandumla ilgili teklifin ardından yakın zamanda Anayasa Mahkemesi, HSYK ve Askeri Yargı’yı ilgilendiren bir Anayasa değişikliğinin sürpriz olmayacağını ileri süren Okay, “Türkiye’de her kurumu teslim aldıkları gibi yargıyı da teslim almak, yargıyı da siyasal iktidarın emrine sokmak için çalışıyorlar” dedi. Okay söz konusu değişiklik teklifinin yargı içeriğiyle değil, bir kamuflajla gündeme getirileceğini savundu.

Okay, referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili iktidarın teklifini İNTERNETHABER’e değerlendirdi. Okay’ın gelişmelerle ilgili yorumları şöyle:

TAŞLAR DÖŞENİYOR: Düğün değil bayram değil eniştem beni niye öptü. Durup dururken bir anda niye gündeme geldi. Geçmişte Anayasa değişikliği gerçekleşmediğinde halk oylamasına gidilme zorunluluğu doğunca kanuna geçici bir madde eklenerek 45 gün denilmiş. Ama şimdi peşin peşin bu süre kısaltılıyor. Bir alt yapı hazırlığı var, taşlar döşeniyor.

HEDEFTE YARGI VAR: Anayasa değişikliği hep gündemde. Hatta sipariş Anayasa değişikliği ile başladı. Şimdi yapmak istedikleri ise Türkiye’de her kurumu teslim aldıkları gibi yargıyı da teslim almak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargı’nın görevine ilişkin Anayasa maddelerindeki düzenlemeleri kendi düşüncelerine uygun hale getirip nihayetinde yargıyı siyasal iktidarın emrine sokmak için bir çaba içindeler.

KAMUFLAJI ÖRGÜRLÜKLER OLACAK: Tabi yargıyla ilgili Anayasa değişikliği vatandaşı doğrudan ilgilendirmez. Bu nedenle yargıyla ilgili değişikliğin yanı sıra vatandaşı ilgilendirecek bazı konularda da Anayasa değişikliği getirilir. Bunlar çocuk hakları, özürlülerin hakları, basın hürriyeti, haberleşme hürriyeti, sendikal haklar gibi hiç kimsenin hayır diyemeyeceği haklar olacak. Kimi özgürlük alanındaki değişiklikler asıl yapılmak istenenin kamuflajı olacak. Ama içeriğinde yargı hedeftir. HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargı hedeftir.

UZLAŞMA AMAÇLARI YOK: Verilen referandum yasa teklifi muhalefetle uzlaşma amacı taşımadıklarını gösteriyor. Dayatarak, 330 ile 367 arasında bir sayı ile değişiklik teklifi kalacağı peşin kabulü ile böyle bir halk oylaması deneyimi yaşatacaklar.

AKP OY KAYBINI GÖRÜYOR: Aynı şeyi 87 ve 88’de Özal yaptı. Özal bunu yaparken düşüş trendi başlamıştı. 1987’de siyasi yasaklarla ilgili halk oylamasında yüzde 50.2 çıktı. 88’de belediye seçimlerinin öne çekilmesi için yapıldı. yüzde 65 reddedildi. Siyasi iktidar kendi gücünü sınarken iki kez ret görünce 89’da bir anda o çok yüksek oylarla iş başına gelen Anavatan iktidarı perişan oldu.

AKP de oy kaybını görüyor. Bunu nerede durdurabilirim çabasında. Bu halk oylamasında bu işin klasiği şudur. Halka kabulleneceği cazip şeyleri söyleyeceksin ki asıl amacını da saklayacaksın. Bunlar da asıl amacı saklayıp halk oylaması planlıyor. İki sandığı bir arada getiririz. Böylece siyasi söylemi özgürlükler üzerine oturturuz. Gerçek amaçları saklarız. Halkın asıl günceli ekonomi, işsizlik, yoksulluk bunları gündemden düşürürüz ve böylece kendimize göre bir gündem kulvarı açarız. Bu kulvarda seçime gireriz. Bir kez daha acaba iktidarda kalır mıyız bunu deneriz.

NİYET OKUYUCUSU DEĞİLİZ: Bunlar hep böyle yapıyor. Getirilen her kanun teklifinin satır arasında ne varsa bunu iyi görmek zorundayız. Bize niyet okuyucusu diyorlar. Ama her nasıl oluyorsa her niyet okuyucusu dediklerinde o niyet okuyucularının her öngörüleri gerçekleşiyor.

CHP’NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİK ŞARTI: Biz çok net bir şey söylüyoruz. Biz size güvenmiyoruz. Ama dokunulmazlığı kaldıracak bir anayasa değişikliği var mı, sonuna kadar arkasında oluruz. İkincisi geçici 15.maddeyi kaldıralım. Bunlar samimiyet testi.

2002-2007’de 6 kez anayasa değişikliği yaptık. Bu anayasada 82’den sonra 15 kez değişiklik yapıldı. 64 maddesinde kimi maddelerde 85 kez değişiklik yapıldı. Ama şimdi laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğu mahkeme kararı ile tescil edilmiş bir iktidar partisi ile CHP’nin hele şu yaşanan konjonktürde ve bunların hedefi Türkiye’de tüm kurumları teslim almak olduğunu göre göre el ele verip bir Anayasa değişikliğinde yer almak zor, ama şartlarımız ortada.

internet haber



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,616 µs