En Sıcak Konular

'Karadeniz'de petrol ve gaz için şartlar çok uygun'

8 Ocak 2010 11:03 tsi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, tabanında petrol ve gazın varlığını gösteren donmuş metan gazı olarak bilinen gaz hidrat bulunan Karadeniz'de şa

Perinçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 sene Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO), petrol jeoloğu olarak çalıştığını, 1989 yılından sonra ise Türkiye'nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Avustralya, Kuveyt, Endonezya ve İran'da petrol arama çalışmalarına jeolog ve jeofizikçi olarak katıldığını söyledi.

TPAO ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson'un, geçtiğimiz hafta Çanakkale Boğazı'ndan geçişinin Türkiye'nin kaderini değiştirebilecek, çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Perinçek, platformun geçişini İntepe Beldesi'nden Çanakkale'ye kadar takip ettiğini ve büyük bir heyecan duyduğunu kaydetti.

Türkiye'nin petrol potansiyeli olan yerlerinden birisinin Güney Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu anımsatan Perinçek, bu bölgede önemli oranda keşiflerin yapıldığını, bundan sonra burada büyük petrol sahası bulma şansının az olduğuna dikkati çekti.

İkinci büyük alanın ise Karadeniz olduğunu bildiren Perinçek, Karadeniz'in hemen hemen yarısının Türk karasuları içinde olduğunu, o geniş alanın günümüzde petrol ve gaz üretilen Güneydoğu Anadolu ve Trakya'nın kapladığı alandan çok daha büyük olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Biz Güneydoğu Anadolu'da petrol ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 7-8'ini karşılıyoruz. Karadeniz'deki olası petrol potansiyeli, Güneydoğu Anadolu'da bulduğumuz petrolün üç misli ise, petrol arayacağımız bölge çok geniş bir alanı kapsıyorsa, biz burada ihtiyacımızın belki de yüzde 25'ini, 40'nı karşılayacağız. Bu oranlar çok daha yükseklere çıkarsa, bu bizler için sürpriz olmayacak. Özetle boğazdan geçen o platform bir bakıma petrole, ülkemizin parlak geleceğine koşuyordu. Benim heyecanım bundan.''

-PETROL İÇİN GEREKLİ HER ŞEY MEVCUT-

Prof. Dr. Doğan Perinçek, İngiliz petrol şirketinin Doğu Karadeniz'de TPAO ile daha önce sondaj yaptığını ama sonuç alınamadığını anımsatarak, bu sektörde açılan bir kaç kuyu ile bir havzanın veya bir sahanın kaderinin çizilemeyeceğini söyledi.

''Karadeniz'de en az 35-40 kuyu açtığımız zaman Karadeniz'in petrolü var, ya da yok diyebiliriz. Şu anda her şey olumlu'' diyen Perinçek, şöyle konuştu:

''Karadeniz'de gaz ve petrol için şartlar çok uygun, petrol ve gazın birikebileceği yapı var. Petrol için bir ana kaya gerekli, bu petrolün türediği kayadır. Bunlar organik maddece zengin killi kayalardan ve killi kireç taşından oluşuyor. Killi kayadaki organik madde basınç ve ısı altında petrol ve gaza dönüşüp, oradan rezervuar kayaya göç ediyor. Rezervuar kaya gözenek ve boşlukları olan petrolü içinde tutan kayadır.

Bir de örtü kaya var. Bu da killi ve rezervuar kayada biriken petrolün yukarıya gitmesine müsaade etmiyor. Şimdi Karadeniz de bunların üçü de var. Ana kaya konusunda hiç bir sorunumuz yok. Bütün Karadeniz'in komşularında ana kayanın varlığı ispatlanmış.

Rezervuar konusunda İngiliz petrol şirketi, TPAO ile ortak kuyu açtı Karadeniz'de, uygun rezervuara rastlanmadı. Biz Karadeniz'de herhangi bir yerde rezervuarı bulduğumuz anda petrolü veya gazı bulacağız demektir.

Mesela Akçakoca'da gaz üretimi için TPAO ile bir yabancı şirket çalışıyor. Gaz sahası bulunmuş durumda. Ama Akçakoca'daki gaz sahası Karadeniz'in büyüklüğünü düşünürseniz çok küçük. Fakat bu platform Sinop'un Kuzeyinde Karadeniz'in neredeyse ortasında bir yerde 2 bin 200 metre su derinliğinde 5 bin 500 metreye kadar sondaj yapacak. TPAO ve Petrobras ortaklığı, büyük bir yapıya, petrolün kapladığı alana gidiyor. TPAO ve Petrobras orada rezervuara rastladığında Sinop 1 Kuyusu petrolü veya gazı bulduğu zaman bir anda, petrol, gaz ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılayabiliriz. Böyle bir beklenti olunca insanın heyecanlanmaması mümkün değil.''

-KARADENİZ'DE PETROL VAR-

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Sinop'un kuzeyinde, Karadeniz'in ortasına yakın bin yerde çok büyük bir yapının olduğunu, o yapının bir benzerinin de Hazar Denizi'nde bulunduğunu söyledi.

Hazar Denizi'nde çıkarılan petrolün miktarının çok fazla olduğunu, TPAO'nın da orada hissesinin bulunduğunu kaydeden Perinçek, Hazar Denizi'ndeki o yapının Azerbaycan'ın bütün petrol ihtiyacını karşıladığını, kalanının da dışarıya satıldığını bildirdi.

Türkiye'nin, Karadeniz'de petrol bulduğu zaman önemli oranda ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Perinçek, ''Diyelim ki Karadeniz'den Türkiye'nin petrol ihtiyacının yarısını karşıladık. Bu Türkiye'nin dış ticaret açığının önemli oranda azalması ve artıya geçeceği anlamına gelmektedir. Ülkemizin ihracat gelirinin önemli bir kısmı petrole gidiyor, bu nedenle devamlı açık veriyoruz'' dedi.
 
Karadeniz'de İngiliz petrol şirketinin yaptığı sondajın yanı sıra başka sondajların da olduğunu dile getiren Perinçek, şöyle devam etti:

''Var sayalım ki Sinop 1'de olumsuz sonuçlar verdiler ama bu petrol yok demek değildir. Karadeniz de petrol var. TPAO ve ortakları rezervuarın nerede olduğunu bulmak için gerekli adımları atıyor.

Karadeniz'in tabanında gaz hidrat dediğimiz bir malzemenin varlığı ispatlanmış. Gaz hidrat donmuş metan gazıdır. Karadeniz'in tabanında bu var. Değişik yerlerde yapılan sondajlarda hem Ruslar, hem de Türkiye biliyor orada gaz hidratın varlığını.

Gaz hidrat petrolle ilgili. Yüzeye sızan gaz ve petrol, deniz tabanına ulaştığında orada gaz hidrat olarak birikiyor. Onun varlığı bile Karadeniz'de petrol olduğunu gösteriyor.

Karadenizde gaz ve petrol var. Ama nerede rezervuar çok iyi, onu bulacağız. Burası bize çok yeni ufuklar açacak. Bu küçümsenecek bir olay değil.''

Platformun, 2 bin 200 metre su derinliğine kadar sondaj yapabildiğini, bu derinlikte petrol aramanın çok pahalı bir iş olduğunu belirten Perinçek, TPAO'nun Karadeniz'de hem Brezilya hem de ABD petrol şirketleri ile ortaklığının olduğunu bildirdi.

Perinçek, Karadeniz'de petrol bulunması durumunda dünyanın büyük petrol şirketlerinin buraya geleceğini sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs