En Sıcak Konular

Kaçtılar kurtuldular

8 Ocak 2010 10:38 tsi
Kaçtılar kurtuldular Manisa’nın Selendi İlçesi’nde yılbaşı gecesi bir kahvehanede başlayan tartışma, 5 Ocak’ta Romanların ev, iş yeri ve araçlarının yakılmasıyla büyüdü. 76 Roman Selendi’den Gördes’e göç etti. Manisa Valisi Romanların SelendiR

MANİSA’nın Selendi İlçesi’nde yılbaşında, kahvehanede iddialara göre sigara içilmesi ya da çay verilmemesi üzerine başlayan tartışma, Roman vatandaşlarının topluca Gördes’e göçleriyle sonuçlandı. Romanların yer değiştirmesinin 18 Haziran 1949’da yayımlanarak yürürlüğe giren İl İdaresi Kanunu’na dayanarak gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Amaç kamu düzeni

Söz konusu 5442 sayılı yasanın 11’inci maddesinde şöyle deniliyor: “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilâtının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilât amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.”

Hiçbir vali sürgün yapmaz

Türk İdareciler Derneği Genel Başkanı emekli Vali Saffet Arıkan Bedük, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla tedbir almanın valinin görevi olduğunu belirterek, “Manisa’daki karar da sürgün değil, valinin aldığı güvenlik önlemidir” dedi. Bedük, şunları söyledi:

“Vali, toplumun can ve mal emniyetini sağlamakla görevlidir. Asayişin sağlanması için de gerekli tedbirleri alır. Manisa Valisi de bu bağlamda genel nizamın, düzenin, halkın can ve mal emniyetini sağlamak için alınması gereken tedbirleri belirlemiş ve ona göre de uygulamıştır. Valiler bu yetkilerini 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na göre kullanır. Ancak, İl İdaresi Kanunu’nda valiler sürgüne gönderir diye bir şey yok. Valiler, genel nizam ve düzeni sağlamaya yönelik birtakım tedbirleri alır. Türkiye Cumhuriyeti hudutları içinde bulunan her vatandaşın, hiçbir ayrım yapmaksızın, din, dil, cinsiyet göstermeksizin herkesin valisidir.”

Vali: Kendileri istedi

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Selendi´de incelemelerde bulunurken, Romanlar’ın devlet eliyle göç ettirildiği iddialarının gerçek olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bu vatandaşlarımızı biz göndermedik. 5-10 evin güvenlik sorunu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Güvenlik nedeniyle göçü kabul edemeyeceğimizi söyledik. Ancak burası olanakları son derece sınırlı bir yer. Kendileri birçok olay olduğunu söyleyip ayrılmak istediklerini bildirdi.”

BDP’li Kaplan’dan araştırma önergesi

BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Romanların yaşadığı sorunların ve ‘maruz kaldığı ayrımcı uygulamaların tespiti’ için araştırma önergesi verdi. Türkiye’de ayrımcılığa en fazla uğrayan grupların başında Romanların geldiği savunularak şöyle denildi: “Uğradıkları ayrımcı haksız muamelelerde, sonuç alınmaz kaygısıyla, resmi makamlara başvurmamaktadır. Konuyla ilgili bir Meclis Araştırması açılması, komisyon kurulması gerekmektedir.”



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs