En Sıcak Konular

Genelkurmay’da neler oldu?

8 Ocak 2010 08:08 tsi
Genelkurmay’da neler oldu? Genelkurmay karargahındaki görüşmeye İçişleri ve Adalet Bakanı da katıldı. Zirvede neler konuşuldu? Zirveden sonra süreç nasıl gelişir? Şamil Tayyar yazdı...

Şamil Tayyar'ın Star'daki köşe yazısından ilgili bölüm:

Pazartesi günü Milliyet’ten Devrim Sevimay’a yaptığım şu açıklamayı hatırlatarak lafa girmek istiyorum: “Bu hafta Başbakan veya hükümet ilişkileri yumuşatmak için askere ziyaret gibi önemli bir jest yapabilir.”

Devamında ise dedim ki: “Ama bu durum, askerin TSK içindeki cunta faaliyetleri karşısında alacağı tavra göre şekillenecektir.”

O görüşme dün gerçekleşti. Genelkurmay karargahındaki görüşmeye İçişleri ve Adalet Bakanı da katıldı.

Hazırlıklara bakarak gündemi okuyacak olursak nelerin konuşulduğu konusunda şu tahmini yapabiliriz; 1- Bülent Arınç’a suikast ve darbe iddiası kapsamındaki gelişmeler, 2- Askere sivil yargı yolunu açan yasal düzenleme, 3- Emniyet-asker ilişkileri.

Hükümetin de askerin de talepleri var. Daha önemlisi, iki taraf da ilişkilerin normalleştirilmesini istiyor. Ortak paydanın “demokrasi” olması koşuluyla zirvedeki mutabakatın ülke yararına olacağı konusunda, eminim, kimsenin kuşkusu yoktur.

Yeni bir sayfa açıldı

Bu zirveden sonra süreç nasıl gelişir, el yordamıyla şu değerlendirmeyi yapabiliriz; sivil yargılamayla ilgili yasaya ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin kararı ortaya çıkmadan yeni bir pozisyon zor gözüküyor. Emniyet-asker ilişkilerinde iletişim kazalarını önlemeye dönük yeni bir mekanizma kurulabilir. Cuntaya karşı daha etkin önlemler alınması konusunda güçlü bir irade ortaya konabilir.

Bir de ortada küresel aktör olmanın getirdiği uluslararası risklerin yanı sıra “demokratik açılım” gibi ateşten top var. Bu kanayan yaranın durdurulması ve sürecin az hasarla atlatılabilmesi için kurumlar arası mutabakatın önemi büyüktür.

Başbakanın ziyareti ve seçilen mekan, bu açıdan çok önemlidir. Görebildiğim kadarıyla, yeni bir sayfa açılıyor, eski defterler kapatılıyor. Bu sayfanın kara çiziklerle doldurulmaması için hem hükümete hem askere önemli sorumluluk düşüyor.

Özellikle TSK içindeki demokratik rejimi kesintiye uğratma hayaliyle aklı dumura uğramış odakların mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Bu konuda İlker Başbuğ’a daha büyük görev düşüyor.

Kafesleri parçalamazlarsa hep birlikte kafese düşerler.

 



Bu haber 990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs