Türkiye yorumu | " /> Türkiye yorumu | "/>

En Sıcak Konular

Uzmanlardan Türkiye yorumu

7 Ocak 2010 16:02 tsi
Uzmanlardan Türkiye yorumu Kriz sonrası dönemi değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, önümüzdeki 5 yılın Türkiye için olumlu göründüğünü belirtirken, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Asaf Savaş Akat ise, süreci 'tedbirli bir iyimserlik' olarak niteledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından düzenlenen 'Gelişen Kentler Zirvesi'nde ilk oturum, ekonomiye ayrıldı. Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'ın başkanlığında yapılan 'Kriz sonrası yeni ekonomik dönem' konulu oturumda konuşan Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, ekonomi üzerindeki riskleri değerlendirdi.

İşsizlik, iç ve dış talebin canlanmamasının önemli bir risk olduğunu ifade eden Gazi Erçel, dünyadan gelen risklerin de Türkiye ekonomisi üzerinde etkili olduğunu vurguladı. Amerika ekonomisindeki kırılganlıkların hala giderilemediğini ifade eden Erçel, doların ani düşüş ve artışı, petrol fiyatlarının artması ve likidite daralmasının da ekonomi üzerindeki dış riskler arasında yer aldığını açıkladı. Ekonomiyle ilgili riskleri saptamak ve önlem almanın kolay olduğunu dile getiren Erçel, "Yaklaşan yerel seçimler ekonomi dışı riskler içinde ilk sırayı alıyor. Çünkü her seçim döneminde hükümetler Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 3'ü oranında bir harcama yapıyor. Yani yaklaşık 20 milyar doları seçimlerde harcıyoruz. Bunun yanında gençlerin umutlarını yitirmesi, yoksulluk ve açılım gerginlikleri de önemli riskler arasında." diye konuştu. Bütün bu risklere rağmen, Türkiye'nin önemli fırsatlara da sahip olduğunu dile getiren Erçel, şunları söyledi:

"Öncelikle şunu söylemekte yarar var. Ekonomisi kötüler içinde iyiyiz. Enerji nakil yollarının merkezindeyiz. Yabanca sermaye akışının daha da fazlalaşmasını bekliyoruz. Sanayi altyapısı güçlü özel sektörün rekabet gücü daha da yükselecek. Kredi bulma olanakları artacak ve risk algılamamız olumlu yönde değişecek. Unutmamalıyız ki dünyanın hiçbir ülkesi yabancı sermayeyle kalkınmamıştır. Yabancı sermaye sadece kalkınmaya katkı sağlar. Ancak Türkiye açısından önümüzdeki 5 yılın olumlu olacağını düşünüyorum."

Küresel mali krizin Türkiye'ye etkileri ve 2010 yılı beklentilerini dile getiren Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Asaf Savaş Akat ise bankacılık sektörünün güçlü olmasına rağmen, krizin Türkiye'de de şiddetli hissedildiğini belirtti. İhracattaki daralmanın Türkiye'yi yakından etkilediğini belirten Akat şöyle devam etti:

"Bursa bunu çok daha yakından hissetti. Otomotivde ihracat durunca kent krizi en yakından yaşadı. Krizi bu kadar hissetmemizin bir diğer nedeni de kriz çıktığında zaten ekonomimiz tık nefes olmuştu. Özellikle 2003 yılından sonra her alanda büyük yatırımlar yapıldı. Talep zaten daralma noktasına yaklaşmıştı."

Türkiye'nin ekonomideki geleceği için 'tedbirli bir iyimserlik' nitelendirmesinde bulunan Akat, "Artık üreticinin bol, alıcının olmadığı bir döneme giriyoruz. Ekonomi rakamsal olarak büyüyecek. Ancak bu büyüme işadamlarımızın hissedebileceği bir düzeyde olmayabilir. İç talep büyümesi düşük olacak. İşsizlikte bir iyileşme beklenmiyor. Bugüne kadar Türkiye'ye inanıp yatırım yapanlar hep kazandı. Hesabını kitabını bilerek yatırım yapmaya deva edenler yine kazanacak."

CİHAN



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs