En Sıcak Konular

Zor karar: Kürtler mi İran mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Zor karar: Kürtler mi İran mı? Bölgede yaşanan gelişmeler ciddi bir ayrımın yaşanmakta olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin önünde iki seçenek var. Bu iki seçenek küresel bölünmede de hangi tarafta olacağımızın işaretini verecek. Türkiye seçecek: Rusya mı Amerika mı… Sizce?

ABD’nin Irak’ta başarısız olması bölgedeki güç denklemini önemli ölçüde etkiliyor. Çünkü bunun bölgenin istikrarsızlaşmasından öte doğrudan üç sonucu oldu. 1) İran ve Şii etkisi bölgede arttı. 2) Zor durumda kalan ABD, Irak’taki tek müttefiki Kürtler ile arasını sıcak tuttu ve Türkiye’ye rağmen Kürtler önemli kazanımlar elde etti. 3) Rusya kısa bir aranın ardından bölgeye tekrar etkin oyuncu olarak döndü.

Şimdi Türkiye önemli bir ikilemle karşı karşıya. Önünde iki seçenek var: 1) Irak’ta başarısız olan ABD’nin artan Şii etkisini kırmak için oluşturmaya çalıştığı Sünni ittifakın içine girmek. Bu durumda Türkiye Kuzey Iraklı Kürtlerle temasa geçmek, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün deyimiyle “düşmanıyla bile konuşmak” zorunda. 2) Doğmakta olan Kuzey Irak Kürt unsurunu tamamen ortadan kaldırmak için İran ile oluşturduğu ve uzun süredir sürdürdüğü güvenlik ilişkisini sürdürmek.

Bu iki ucu keskin kılıç. Çünkü bu tercihin küresel anlamda da etkileri olacak. Çünkü bu Rusya ile ABD arasında süregelen çatışmanın da mihenk noktası olacak. Peki, Türkiye bu kavgada, kendi ulusal çıkarlarını da gözetmek kaydıyla, kimden yana tavır alacak? Kendi çıkarlarını küresel mücadelenin hangi zeminine oturtacak? Yeni Şafak gazetesinden İbrahim Karagül bu sorunun cevabını ima yoluyla da olsa veriyor aslında. Karagül “Türkiye, İran ile Kürtler arasında tercih yapmak zorunda kalabilir. Türkiye ile Kürtler yakınlaşmaya, Türkiye ile İran arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlayabilir” diyor. Diğer bir deyişle Türkiye, soğuk savaşta bulunduğu kampın içinde kalmak isteyebilir. Bu “düşmanlarla görüşmek” anlamı taşır. Dışişleri Bakanı Gül’ün belirttiği gibi.

iyibilgi.com



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs