En Sıcak Konular

Köprü ve otoyol ve ücretleri mahkemede

5 Ocak 2010 17:06 tsi
Tüketiciler Birliği ve CHP İstanbul İl Başkanlığı, köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zammın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ile CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Şirinevler'deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesine gelerek köprü ve otoyol ücretlerine yapılan yüzde 14'lük zammın iptali için dava açtı.

Başvurunun ardından konuya ilişkin basın açıklaması yapan Tekin, zamlarla ilgili yargıya başvurma ihtiyacı duyduklarını belirterek, “Dünyada ekonomik krizin patladığı dönemde Sayın Başbakanımız, 'Kriz ekonomimizi teğet geçti' demişti. Ne yazık ki son günlerde gelen zamlar insafsızca olmuştur. Sadece tüketim maddeleriyle ilgili değil, toplumun bilmediği emlak vergileri, harçlar ve hayatın bütün alanına gelen bu zamlarla ilgili tek güvendiğimiz yol yargı yoludur. Bu nedenle biz de yargıya başvurduk” dedi.

Yargının gereğini yapacağına inandıklarını ifade eden Gürsel Tekin, son 15-20 yıllık tarihe bakıldığında bu kadar yüksek miktarda zammın ilk defa geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu, Türkiye'yi yönetenlerin, Türkiye'yi nasıl yönettiklerinin ana fotoğrafıdır. Dün, çalışanlarla ilgili gelen zammı gördük. Çok komik. Bir taraftan çay kaşığıyla vereceksiniz, bir taraftan da kepçeyle toplayacaksınız. Bu Anayasa ilkelerine de aykırıdır. Bu kadar işsizliğin, bu kadar yoksulluğun olduğu yerde bu zamları Türk toplumu nasıl kaldıracak hayretle karşılıyoruz.”

“TÜKETİCİNİN DİZLERİNİN BAĞI ÇÖZÜLMÜŞ DURUMDADIR”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazmi Kaya da Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine zamların iptali için dava açtıklarını kaydederek, “Aralık ayı sonu itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 6.53 olmasına karşılık yapılan zammın iki katı olması, kamusal hizmetlerde yapılacak zammın enflasyondan yüksek olmaması gerektiğine dair daha önce yüksek yargının verdiği kararlara ters düşmüştür” dedi.

Boğaz Köprüsü yapılırken, maliyetinin karşılanmasının ardından geçişlerin ücretsiz hale geleceğinin söylendiğini anlatan Kaya, bugün köprülerin hükümetlerin gelir kapısı olarak kullanılmaya devam ettiğini söyledi.

2009 yılı bütçesinde, köprü ve otoyollardan beklenen gelirin 600 milyon TL olmasına rağmen, Aralık ayı sonu itibariyle elde edilen gelirin yaklaşık 485 milyon TL olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti:

“2010 yılı bütçesinde köprü ve otoyollardan elde edilmesi beklenen gelirin 878 milyon TL olarak yer alması köprü ve otoyollara yapılacak zamların bu zamla sınırlı kalmayacağını göstermektedir. Artık tüketici, sırtına binilecek kadar maalesef güçlü değildir. Mali kriz ve siyasi iktidarın zamlarıyla birlikte dizlerinin bağı çözülmüş durumdadır. Asgari ücrete enflasyonun altında zam yapan siyasi iktidar, zamlı maaşlar ele geçmeden, akaryakıttaki ÖTV ve diğer zamlarla verdiğinin fazlasını yılbaşından itibaren geri almaktadır.”

Kaya, bugün itibariyle fazladan ödenen köprü ve otoyol ücretlerinin, dava sonunda geri alınabilmesi için tüketicilerin KGS ve OGS ile ilgili dekont ve ekstrelerini saklanmaları gerektiğini belirtti.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,119 µs