'it dalaşı' iflas ettirdi | " /> 'it dalaşı' iflas ettirdi | "/>

En Sıcak Konular

Komuşuyu 'it dalaşı' iflas ettirdi

5 Ocak 2010 13:26 tsi
Komuşuyu 'it dalaşı' iflas ettirdi
Ekonomideki iflası sorgulayan Yunan basını bir sorumlu daha buldu. Türk uçaklarını Ege'de “püskürtme manevraları” geçen yıl Yunanistan'a bakın ne kadara mal olmuş...

TaNea'ya göre, Türk uçaklarını Ege'de “püskürtme manevraları” geçen yıl Yunanistan'a 20 milyon euro'ya mal oldu.
 
Dış borcu 300 milyar euro'yu, işsizlik oranı da yüzde 10'u geçen ve bütçe açığı rekor kırarak Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 12.7'sine çıkan Yunanistan'da ekonomik krizi tetikleyen etkenlerden biri olarak Ege'de Türk savaş uçaklarıyla girişilen “it dalaşları” (dog fight) gösterildi.

Yüksek tirajlı “TaNea” gazetesindeki analize göre, Yunanistan, Türk savaş uçaklarını Ege semalarından püskürtme manevraları ve “it dalaşına” (dog fight) geçen yıl 20 milyon euro harcadı. Sadece 25 Aralık'ta, eğitim uçuşu yapan 8 Türk F-16'sını püskürtmek için Yunan Hava Kuvvetleri'nin 4 F-16'sı ile 4 Mirage 200-5 tipi uçağının katıldığı operasyonun faturası tam olarak 48 bin 998 euro tuttu. Askeri yetkililer, 1 saatlik F-16 uçuşunun 10 bin euro, Mirrage'ın da 11 bin euro'ya mal olduğunu belirttiler. Gazete, “Ege semalarındaki manevralar her yıl vergi veren Yunan vatandaşına pahalıya patlıyor” diye yazdı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nca sıkı denetim altına alınan Yunanistan, 2010'da borç vadeleri ve faizler için 60 milyar euro taze dış borç bulmaya mecbur. Ancak uluslararası kuruluşlarca kredi notu düşürüldüğü için yeni dış kredileri daha yüksek faizle alabilecek. Bu çerçevede, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, “silahlanma harcamaları da dahil” devletin her alanda büyük kısıtlamalara gideceğini açıkladı.

İlk aşamada devlet memurlarına sıfır zam yapılacak, ek ödeneklere kısıtlama getirilecek. “TaNea”ya göre, Yunan savaş uçakları yılda 2500-4000 uçuş saatini Türk uçaklarıyla kovalamacaya harcıyor.

Yıllardır sürüyor
Ankara ile Atina arasında yıllardır süregelen Ege hava sahası ve hava trafiği ihtilafı sık sık kriz yaratıyor. Yunanistan, karasularında sınırın 6 mil olmasına rağmen hava sahasının 10 mil olduğunu iddia ediyor.

Türkiye, Yunan hava sahasının denizdeki gibi 6 mil olduğunu savunuyor. Atina ayrıca, Ege'de sivil uçakların hava trafiğini düzenleyen FIR Hattı'nın askeri uçuşlar için de geçerli olduğunu ileri sürerek, Yunan FIR Hattı'na girecek Türk savaş uçaklarının Yunan tarafına bildirimde bulunması gerektiğini iddia ediyor. Hava sahası ihtilafı nedeniyle Türk ve Yunan savaş uçakları sık sık karşı karşıya geliyor.

milliyet



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs