"Süper bakan" yarın Türkiye'de | " /> "Süper bakan" yarın Türkiye'de | "/>

En Sıcak Konular

"Süper bakan" yarın Türkiye'de

5 Ocak 2010 13:24 tsi
Pekin yönetiminin en etkili kişisi olarak gösterilen Ticaret Bakanı Chen Deming, beraberindeki müteahhit ordusuyla Türkiye'ye çıkarma yapıyor. Çin Ticaret Bakanı Deming, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın resmi davetlisi olarak yarın Türkiye'ye gelec

Çinli Bakan Chen Deming'in 3 gün sürecek resmi ziyaretinin gündeminde ikili ticari işbirliğinin geliştirilmesi, finansman olanakları ve inşaat yatırımları konularının yer aldığı bildirildi. Resmi görüşmelerine Ankara'dan başlayacak Chen Deming’in Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşmesi bekleniyor.

Ankara’daki resmi temaslarının ardından İstanbul'a geçecek Chen Deming, burada özel sektör temsilcileri ile biraraya gelecek.

Yönetim alanında doktora derecesine sahip Chen Deming, BusinessWeek dergisinin yayımladığı ‘Çin'in En Güçlü 40 Kişisi - 2009' listesinde, Çin’in en büyük metropolünün (Chongqing) parti şefliği görevini yürüten eski ticaret bakanı Bo Xilai’ın (Bo Şilay) ardından, ülkenin en etkilisi olarak ikinci sırada yer almıştı. Hem ülke içinde hem de ülke dışında ticaret çevreleriyle yakın ilişkilere sahip olan Chen Deming’in ASEAN ülkeleri ile geçen hafta yürürlüğe giren gümrük birliği anlaşmasında en kilit rolü oynadığı ifade ediliyor.

Ticaret Bakanı Chen Deming’e aralarında ülkenin en önemli inşaat firmalarının temsilcilerinin de bulunduğu geniş bir müteahhit heyeti eşlik edecek. Görüşmelerde, küresel inşaat sektörünün en tepesinde yer alan Çinli ve Türk müteahhitlik firmalarının işbirliği olanakları arayacakları belirtiliyor. Temaslarda Türkiye’de yatırım olanaklarına ilave olarak, Çin kaynaklı finansman ve üçüncü ülkelerde gerçekleşebilecek ortaklıklar konularının yer tutması bekleniyor.

2.3 trilyon dolarlık döviz rezervlerine sahip Çin, likidite darboğazındaki Batı'ya açılan şirketlerine uygun koşullarda krediye erişim imkanı sağlıyor. Ortadoğu, Balkanlar, Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Asya’ya daha fazla girmek isteyen Çinli müteahhitlerin ise, bu bölgelerde güçlü olan Türk firmalar ile maliyet ve finansman avantajlarını kullanarak işbirliği olanakları aradığı biliniyor.

BELARUS’TA TÜRK-ÇİN İŞBİRLİĞİ
Geçen Eylül ayında Türk ve Çinli inşaat firmaları ilk kez üçüncü bir ülkede işbirliği anlaşmasına imza atmışlardı. Anlaşma çerçevesinde, Kayı İnşaat ve Çinli Ortağı Harbin Enerji Belarus’ta bir enerji santrali inşa ediyor.

Uluslararası inşaat sektörünün önde gelen magazin dergisi ENR’nin 2009 raporundaki en büyük 225 şirketin 51’ini Çinliler oluştururken, 31 firma ile Türkiye Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Küresel kriz ortamında kamu finansman desteğini arkasına alan Çinli inşaat şirketlerinin Libya’dan Katar’a, Peru’dan Afganistan’a kadar dünyanın dört bir köşesinde 2009’da tamamladıkları projelerin 60 milyar doları aştığı kaydediliyor.

Hürriyet



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,081 µs