En Sıcak Konular

Başbakan emekli zammını açıkladı

5 Ocak 2010 12:31 tsi
Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında konuşuyor.

En düşük emekli maaşı % 20.4, en yüksek emekli maaşı % 4.5 artırıldı. İlk 6 ay için emekli maaşı 63 ile 101 TL arası arttı. En düşük Bağkur maaşı 380 TL'ye çıktı.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından başlıklar

- 2009 yılı gerçekten dünyamız için zorlu bir yıl oldu. 2008 yılında başlayan küresel finans krizi 2009 yılında etkisini ağırlaştırdı. Bir çok ülkede telafisi uzun süre alacak tahribata neden oldu. Sözlerimin hemen başında şunu söylemek istiyorum. Küresel ölçekte yaşanan krize rağmen 2009 yılı Türkiye için o ölçekte zorlu ve çetin bir yıl olmamıştır.

- Kriz etkisini tüm dünyada ağırlaştırırken ben kriz bizi teğet geçecek dedim, bu sözüm hafife alındı ve bu ifadem üzerinden olumsuz yorumlar yapıldı. Ben o gün bunu söylerken, bir temenniyi dile getirmedim, içimden geçeni söylemedim, beklentilerimi ifade etmedim. Tam tersine Türkiye ekonomisinin sahip olduğu gücün farkında olarak bu tespiti yaptım. Bu tespitimi OECD gibi IMF gibi bir çok kuruluşta paylaşıyorlar.

- Dikkat ediniz krizin başladığı günden itibaren sadece ABD'de 158 banka battı. Bizdeyse tek bir banka bile batmadı. 7 yılda denetim altında, bir finans bir bankacılık sistemi inşaa etmek için çalıştık. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı Rusya'da yüzde 18,5, Japonya'da yüzde 13.4 iken bizde bu oran yüzde 20.4. 2001 krizinde bu ülkede 21 banka battı. Bu bankaların zararı benim milletimin cebinden çıktı.

- 2008'den bu yana çok daha büyük bir kriz yaşanıyor. Yine tek bir banka batmadı. Ciddi anlamda bir denetim mekanizması var. İşsizlik de aynı. ABD, Japonya işsizlikte yüksek orana ulaşırken Türkiye'de işsizlik en son yüzde 13.4 seviyesinde kaldı. Bugün Türkiye'de kötümserler hala karanlık bir tablo çizmekte. İfade ettim dünya otoriteleri krizden Türkiye'nin en hızlı çıkan ülke olduğunu söylüyor. Banka battığı dönem kim vardı iktidarda? Neden 3,5 yıl iktidarda kalıp bıraktınız diye adamlar sormaz mı? Ama bizler kararlı biçimde ilk dönemi tamamladık. İkinci dönemi sürdürüyoruz. Bunların derdi ne? Alıştıkları işleri yapsak mı diyorlar.

- 2010'da IMF ve OCED'in Türkiye için büyüme tahmini yüzde 3.7 oranında. Bizim tahminimiz mütevazı yüzde 3.5. OCED'e göre 30 ülke arasında Kuzey Kore'den sonra en fazla büyüme kaydedeceği söyleniyor. Eylül 2008'den bu yana dünya genelinde 87 adet kredi notu düşüşü gerçekleşirken 17 adet kredi notu artışı yapıldı. Türkiye kredi notu artırılan 17 ülke arasında yer aldı. Dün enflasyon ve ihracat verileri açıklandı. 10.6 olarak gerçekleşti. 2009'da enflasyonu yüzde 6.5'a kadar çektik. İhracatımız da 2009'da geriledi. Buna rağmen ihracatı hamdolsun yaklaşık 102 milyar dolara ulaştırdık.

- 2009 boyunca tüm ihracatçılarla elele vererek yoğun bir gayretle 100 milyar doların üzerine çıkardık. 2009 sonunda Varlık Barışı uygulamasını başlatmıştık. Buradan aldığımız sonuçlar da dikkat çekici. 26 milyar 950 milyon TL yurtdışından olmak üzere tam 47 milyar 302 milyon TL beyan edildi. Bu beyanlar üzerinde tahakkuk eden vergi miktarı 1,5 milyar yani 1,5 katrilyon. Yapamazsınız dediler.

- Kriz var diye biz faturayı vatandaşa kesmedik. Tam aksine ne gibi destekler veririz ki bu süreci en az zayiatla atlatırız dedik. Enflasyon, vergi, yüksek faiz yoluyla alın terini gasp edenlerden olmadık.

- Göreve geldiğimizden bu yana, devletin borçlanma faizi yüzde 63 idi. Tek haneli rakama indik, 7'ye kadar düştük. En son 9. bu aradaki fark çok açık net ortada. Gördüğünüz gibi, yüzde 54 gibi bir fark var. Biz bu farkı halkımıza ödetmedik. Bu halkımın cebinde kaldı.

- Enflasyon yüzde 30'du. Şimdi 6.5. Aradaki fark halkımın cebinde kaldı. Eğer biz olmasaydık tam aksine enflasyona gidecekti bunun çoğu. Benim esnafım Halk Bankası'ndan kredi alıyordu, ödediği faiz yüzde 46. Şimdi nerede tek haneli rakama düştü.

- Ziraat Bankası işçiye çiftçiye kredi veriyordu, faiz oranı yüzde 59'du. Şimdi neredeyiz. Bakın yine tek haneli rakamlarla, 7-13 arasında değişiyor. Şimdi hangi yüzle kalkıpta işçiyi çiftçiyi memuru esnafı aldatıyorsun. Verilen kredilere baktığınız zaman mukayese edilir gibi değil. 1'e 5, 1'e 10'a katladık. 



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs